Date2006. January 25. Wednesday

Apró öröm

De az ilyen apróságokból áll össze a jó hangulat.
A lényeg: sikerült meggyőznünk Jim-et, hogy publikálja továbbra is a skicceit és az elmélkedéseit. Váltani akart: azt szerette volna, hogy kirakja a kész rajzot, meg alá egy tetszik/nem tetszik gombot és egy kommentmezőt. Számára is váratlanul elég sok ember jelezte, hogy a mű születése jobban érdekli őket, mint egy ilyen automata.

Öreg szoci autók

A korosztályomhoz tartozó valamikori autóbuzik jobb, ha felvesznek még egy alsógatyát, mert lehet, hogy az az egy darab át fog nedvesedni.
Az ajánláshoz hozzátartozik, hogy gyerekkoromban szüleimmel bebarangoltuk az akkori világot: NDK, Csehszlovákia, Jugoszlávia, Lengyelország, Románia, Bulgária – mind megvoltak, többször is. Öcsémmel mindketten kora gyerekkorunktól kezdve autómániákusok voltunk. A srác még beszélni is alig tudott, de már arról vitatkoztunk, hogy a ház előtt elhúzott kocsi hang alapján Skoda vagy Polski volt. (Nem, nem nagypolszki. Akkor még csak egy volt.) Nekünk a lengyel Syrena nem egzotikus nyalóka volt, mi testközelből ismertük ezt a kizárólag Lengyelországban létező autót. (Csak éppen Pempőnek hívtuk.) Hasonlóképpen ismertük a Dacia elődjét is, melyet szintén nem lehetett megtalálni nálunk.
És most ezek az autók köszönnek vissza az interneten: itt van egy nagyszerű orosz oldal, rengeteg képpel az egykori szocialista blokk autóiról. Látható első autónk a Warszava 203. Látható gyerekkori nagy szerelmem, a Skoda 110R Coupe. És sajnálatosan látható az igénytelenség előretörése is: minél régebbi egy modell, annál jobban látszik rajta a törődés, a minőség. Ebből a szempontból ajánlom a volt NDK autókat végignézni.
(Ezt sajnos élőben is láttam. 1988-ban jártam Eisenachban az autómúzeumban. Gyönyörű autóik voltak, abból a korból, amikor még egységben létezett a BMW (Bayerischer MotorenWerk), és az EMW (Eisenacher MotorenWerk). Aztán jött a világháború, a gyár kettészakadt. Egy ideig még gyártottak szép autókat (nekem a P50 Trabi és a 311 Wartburg még tetszett), de aztán államosították az üzemet (VEB), felborult a világ és gyártották ezt a szart. Mit gyártották? A múzeumban az összes csodálatos autót a háttérbe nyomták és a főhelyen, a piedesztálon a Trabi611 és a Wartburg353 forgott körbe-körbe reflektorfényben. A hányinger és a sírhatnék versengett bennem a kitörésért – végül csak szótlanul kiballagtam.)

Visszavonva

Elmélkedek itt, hogy a grafika mennyivel összetettebb dolog, mint a fénykép, mert az utóbbi csak a valóságot képes ábrázolni.
Erre jön egy gyönyörűen svenkelt fénykép és megint hunyászkodnom kell.

© 2021 MiVanVelem

Theme by Anders NorénUp ↑