Gyöngyöt disznók elé

Ez a rajz nagyot ütött. Egyébként is, a sorozat kezd egyre jobb lenni, lassan eléri a Dilbert karikatúrák szinvonalát.
Pedig emlékszem, mekkora perpatvar volt körülötte, amikor megjelent. Mielőtt szórakozásból rajzolni kezdett volna, Stephan Pastis ügyvédember volt. Népszerűség tekintetében ez a szakma Amerikában körülbelül az anyagyilkos és a pedofil között van. Mindehhez azt is hozzá kell venni, hogy a United Media úgy vette fel a palettájára a sorozatot, hogy kirúgott egy másikat. Történetesen a Six Chix nevűt. Melyet hat nő rajzolt.
Amerika. PC. Képben vagyunk? Hat nő kirúgása egy ügyvédért. Egy olyan szakmában, ahol alig található nő. Mindennek tetejébe az ügyvéd a nem túl népszerű primitív stílust követi.
Hatalmas flame lett belőle. Írtam, hogy hozzáférésem van az Amerikai Karikatúraszövetség belső fórumához. Akkoriban még olvastam is őket. Először megjelent valamelyik csajszi és nekiállt sírni, hogy kirúgták a csapatot. Természetesen mindenki melléjük állt. Fúj. Ocsmány szindikátus, ocsmány United Media. Aztán a csajszik ott bökték el, hogy nekiálltak ócsárolni a helyettük berakott sorozatot. Csakhogy Pastis is rajta volt a fórumon. A korábban leírtakból már látszik, hogy túl sok vesztenivalója nem volt – népszerűtlenebb már egészen biztosan nem tudott volna lenni – így heves ellentámadásba fogott. A szakma nagyjai anyázták egymást, nehéztüzérségi sértések repkedtek, miközben próbálták meghatározni, mitől jó egy karikatúra… tanulságos volt.
Az idő végül a United Mediát igazolta. Pastis sorozata igazi harapós sorozat lett, markáns figurákkal. A Six Chix pedig megmaradt egy meglehetősen rapszodikus sorozatnak… köszönhetően a sokszerzős felállásnak.

3 Comments

 1. Lehet (sot, valoszinu), hogy csak en vagyok tulzottan szektas beutesu, de egybol egy Bibliai utalas ugrott be …
  Aprocska megj.: AAAmerikaban szerintem a nepesseg nagyobb hanyadanak villan be ez (vagy valami hasonlo) mint itthon.

 2. Nem, szvsz nem te vagy túl szektás.:)
  A ‘gyöngyöt disznók elé’ szólás jó eséllyel ebből a bibliai idézetből származhatott, valószínűleg ezért van meg nálunk is meg az amerikaiaknál is.
  Pastis pedig elég provokatív ember, nem csoda, hogy ezt a címet választotta.

 3. Ezt most boknak veszem :D
  Bocsanat, nem felteteleztem, hogy ez a bibliai ‘kep’ a keresztyen szubkulturan kivul is kozismert :\

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *