Day: January 21, 2006

Ajándék

Irkáltam itt mindenféle albumokról, de a legszebb karácsonyi ajándékról még nem is szóltam: Nej leállt a dohányzásról. Ha sikerül neki, akkor elmondhatjuk, hogy immár a tágabb értelemben vett család is füstmentes: én 2000-ben dobtam el a bagót, apósom pár éve és most Gabó is.
Több ló nem indult.

Elfogadva

Igen, olvastam a petíciót.
Csakhogy voltak problémák. Először is, a mostani template nem rögzített szélességű. Ez rengeteg szempontból előnyös, viszont grafikus header-t képtelenség úgy aláműteni, hogy minden szélességnél elfogadhatóan nézzen ki.
Kellett varázsolnom, nem mondom.
Először is, kivágtam egy újabb szeletet az eredeti képből. Leloptam az oldal színkódját, és alul, majd jobbról beleúsztattam a képet a semmibe. Végül ezt a darabot rámásoltam egy 2800*124 pixel méretű csíkra, melynek megegyezett a színe az oldaléval.
Remélhetőleg ezt a szélességet egy ideig még nem érik el a monitorok.
Így meg lett oldva, hogy a kép nem ismétlődik nagyobb felbontások esetén sem.
Mostmár csak a szöveget kellett jobbra tolnom és valami margót beállítani – úgy, hogy 800*600 esetén is olvasható legyen az oldal neve.
A legszebb az egészben, hogy semmi máshoz nem kellett hozzányúlnom, csak a css fájlhoz meg a grafikához.

[Update]
Kaptam egy tippet, hogyan lehet megoldani, hogy ne ismétlődjön a háttér. Kipróbáltam, működik, hurrá.
Csakhogy. Ennek az lett volna a fő hozadéka, hogy ne kelljen már egy 2800*124 pixeles képet letölteni, amikor a hasznos rész csak 750*124. Így is lett. Érdekes módon viszont a nagyobb területű kép mérete 17 KB, a kisebbé meg 24 KB.
Furcsa állatfaj ez a veszteséges tömörítés.