Komoly vevő

A héten fog jönni két érdeklődő a lakásra. Kíváncsian várlak benneteket, jertek, csak, jertek.
A múlt héten volt már egy. Bejött, udvariasan vigyorgott, végighallgatta a showműsort, bólogatott – és nem kérdezett semmit. Esküszöm, az ingatlanügynökség embere aktívabb volt. Elmondtam a kiselőadásomat, de olyan üresen csengett.
Na most, ha az ember lakást vesz, akkor megkérdez mindent. Mivel ragasztották a csempéket? Mikor? Megkopogtatja. Egyenként. Beleköt mindenbe. Benéz a mosogató alá. Körbevizslat a fürdőszobában, van-e penészedés a falon. Megkérdezi, milyen a szomszéd. Megkérdezi a szomszédot, milyen vagyok én.
A végén mondtam neki, hogy a lakáshoz tartozik egy 6m2-es pince.
– Megnézzük? – kérdeztem.
– Nem, nem fontos – tiltakozott.
Barátom, lebuktál.
Fel is állítottam JoeP első lakásvásárlási posztulátumát: aki nem akar lejönni velem a pincébe, az tuti nem komoly vevő.

3 Comments

  1. Ne is mondd. Mi is áruljuk a házunkat, annyi vérbunkót a világ nem látott, akik jönnek ide. Maga a közvetítő is játszik olyat, hogy este 7-kor ideszól: “20 perc múlva ott vagyok egy érdeklődővel”. Mindezt 3 gyerekkel csináljuk…

  2. Azért ez nem így megy egészen. Első körben sokszor van, hogy az ember nem néz át alaposan mindent, csak benyomást szerez a lakásról, egyáltalán tetszik-e. Utána meg még vissza lehet menni egyszer-kétszer és alaposan szemügyre venni mindent. Sőt, aki igazán komolyan játszik, az visz magával szakit is.

  3. Igen, nálam is szokott szaki játszani, amennyiben látszik, hogy felújításra is szükség lesz. De csak a második körben.
    Lehet, hogy nem kellene komoly vizsgálatot elvárnom, de úgy vélem, az beletartozik a minimális érdeklődésbe, hogy megnéz minden helyiséget. Ha nem és egyébként is langyos, akkor már az elején eldöntötte valami alapján, hogy nem érdekli. Ez a nem komoly vevő.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading