Day: December 6, 2005

A nap bearanyozója

Újpest központ, az aluljáróban két roma. Fényvisszaverő mellény, seprő. Az egyik tessék-lássék terelgeti a tócsákat.
A másik nézi egy ideig, aztán rászól: – Héé, nee dógozzáál már annyira! Mi vágy tee… sztáhánov?

Kontraszt

Befut a metró a végállomásra. Alig páran lézengünk rajta. Az egyik padon verébnyi hajléktalan alszik, görnyedten ülve. Gyönyörű lány sétál el az öregember mellett – fehér nadrág, fehér dzseki, angyali arc a szőke hajzuhatagban. Megáll a hajléktalan előtt – először érdeklődve, majd szomorúan nézi. Végül leszáll.
Nem csak a világűrben léteznek párhuzamos univerzumok.

A jó karikatúra titka

A cím kicsit félrevezető; de nálunk nincs rendes kifejezés a cartoon stripe műfajra. Nem lenne hülyeség belenyelvújítani a szakmai terminológiába: ez az egy szerencsétlen ‘karikatúra’ szó messze nem fedi le a skálát.

No, a lényeg. Scott Adams a blogjában kifejtette az általa csak ‘2-a-6-ból’ elvet. Azaz egy karikatúra (stripe/csík) akkor sikeres, ha a következő hat elemből legalább kettő szerepel – jó minőségben – a rajzon.
Az elemek:
– Aranyos
– Sikamlós
– Bizarr
– Okos
– Jól ismert helyzet
– Kegyetlen
Természetesen Scott a szokásos stílusában fejti ki véleményét – azaz nem tudni, szimplán idióta vagy csak remekül tetteti. És az is lehet, hogy komolyan beszél. Mindenesetre jól odaszúr Corey Pandolph-nak…:-)
A szerző végszavával zárok: mostantól nincs mentség, barátom. Itt a titok, innentől csak sikeres rajzokat készíthetsz.

Végszó+1: Ez már másik írásából való, de nem bírom megállni, hogy ne idézzem. Reggel olvastam, de még most is röhögök.

You might argue that my example is bad because Einstein is dead. But according to physicist Erwin Schrodinger, Einstein is neither dead nor alive until we dig him up and open the casket.

Vegyészmérnökök, atomfizikusok persze előnyben…