E-book??

Nemsokára fogom befejezni a jobb Pratchett könyvek visszaolvasását. Ezzel egy hosszú sorozat végére fogok érni. A hapi negyvennél több könyvet írt, ebből a Korongvilághoz kapcsolódik 30. Magyar fordítás talán tízről van – sajnálatosan borzalmasak. (Látszik a fordító erőlködése, de fogalma sincs a magyar nyelvtanról.)
Ez a sorozat volt a fő motivációm, hogy megtanuljak rendesen angolul. (De erről már írtam.)
Amióta belekezdtem, azóta kijött 3 újabb könyv: a Going Postal, a Thud és a hozzá kapcsolódó Where is my cow.
Amióta belekezdtem, megváltozott az olvasási szokásom: a könyvek durván fele még papíron van meg (a Last Hero nem is képzelhető el máshogy), a másik fele viszont már elektronikusan. Naponta két órát utazom tömegközlekedéssel, Pratchett e-book nélkül már nem is igazán tudnám elképzelni ezeket.
Adódik, hogy meg kellene szerezni az új könyveket, lehetőleg nem pdf formában. Általában az Amazon a legolcsóbb, nézzünk szét. Going Postal nincs, csak papíron. A Thud és a tehénke még frissek, papír alapon nem is érdemes velük foglalkozni: hardcover és baromi drága. Itt jön a meglepi: e-book van, de a hardcover verzióhoz hasonló szemérmetlen áron.
Hogy konkrét legyek:
– Thud, kemény borítóval: 15$
– Thud, ebook: 14$
– Going Postal, puha borítóval: 8$
És még az Amazon viszonylag szolíd, mert más helyeken ennél is durvább számokat láttam.

Tudjátok… ennyiért vegyen legálisan e-bookot a rossznyavalya. A paperback árat kifizettem volna érte, különösen, hogy a szállítási költségen azért spórolok valamennyit. De keménykötési felárat e-bookra…??
DC.

2 Comments

  1. Ráadásul, ha megveszi az ember az ebookot, általában agyon van DRMezve. Én gyakran cserélem az eszközeimet. Kicsit ideg lennék, ha mondjuk 5 év múlva újra akarnám olvasni az ebookot, és az adott reader/DRM software már nem lenne arra az oprendszerre, vagy úgy döntene a szolgáltató, hogy már elég eszközön “aktiváltam” a védett tartalmat.
    Úgyhogy én inkább beszerzem “nyitott” formátumokban (html, txt, rtf, word doksi) az ebookokat, és mivel azért kötelességemnek érzem, hogy hálámat valahogy kifejezzem az alkotónak, időnként veszek papírkönyvet is.

  2. Gyakorlatilag nalam is ez megy, csak gondoltam teszek egy lepest a jogtisztasag fele. Akkor marad a szurke modszer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *