Day: September 26, 2005

Anyám, az álmok…?

Ma álmodtam először nagyanyámmal. Sokáig kellett várni rá.

Reggel félálomban elő is jött a szokásos töprengésem: most akkor belülről jönnek az álmok vagy kívülről?
Egyfelől agyunk végtelenül bonyolult (postásrendőrvasutas not included), jó részét nem ismerjük. Állítólag csak a 10%-át használjuk (postásrendőrvasutas included) és fogalmunk sincs, miért kell aludnunk. Ezek számomra azt mondják, hogy az álmok az agyon belül, az ismeretlen részekben generálódnak.

Másfelől viszont tudjuk, hogy létezik telepátia – azaz gondolatátvitel. Mi van, ha az agy ismeretlen funkciói között van vevő funkció is? A telepátiához is alvásközeli állapot kell, hogy működjön; márpedig álmodni is alvás közben szoktunk.

Én egy időben szorgalmasan lejegyeztem az álmaimat. Az összes álom múltbéli eseményekkel foglalkozott, rendesen összekeverve a jelenbéli dolgokkal – egy kivételével. Ez egy nagyon erős álom volt és végigpörgette az életemet – beleértve a jövőt is. Sajnos mindenre nem emlékszem, de a jövőt illetően két konkrétumra igen. (Majd ötven fölött lecsekkolom.)
Apám mesélt róla, hogy neki is volt már egy ilyen erős álma – bár az nem a jövőt mutatta be neki, de meglehetősen fontos volt számára.
Ami szintén elgondolkodtató, hogy életem meghatározó döntéseit mindig ellazult állapotban (félálomban és/vagy spiccesen), erős belső sugallat hatására hoztam. Nyilván lehetséges, hogy csak akkor érett meg a helyzet; de lehet, hogy csak akkor fogtam az adást.

Nos, mindez lehet – de ki ül akkor a mikrofonnál?

És ez egy újabb feneketlen ingovány. Magánvélemény, de úgy gondolom, hogy az emberiség szempontjából az egyik legkárosabb gondolati kör, a hit a halál utáni életben – függetlenül attól, hogy az létezik-e vagy sem. Emiatt tudja könnyen túltenni magát az ember akárkinek a halálán; emiatt lehetett – szent vallásos meggyőződéssel – milliókat máglyára küldeni; és emiatt kötözik magukra a szerencsétlenek a dinamitrudakat. Még a reinkarnációsok oldották meg legcinikusabban a problémát: azt mondták, hogy ez egy szar világ, ahonnét menekülni kell; és te, köcsög, ha felrobbantod magad és a 7-es buszt, akkor kezdheted előlröl a béka segge alatt.

Na, elkalandoztam. Egyszerűsítsünk.
A kintről jövő álom feltételezi a halál utáni életet. És már pusztán a feltételezés is vétkes könnyelműségekhez vezethet a földi életben – tehát praktikusabb azt mondani, hogy az álmok belülről jönnek.
Aztán majd meglátjuk.