Day: May 3, 2005

RSS olvasók

Hamurabi és TankoP után én is leteszem a kétcentesemet – bár nem ez az első alkalom (lsd itt).
Na szóval, miután a Sage megőrjített a nonszensz frissítési algoritmusával, visszatértem Bandi bához. Rövid egymásratalálás volt, mert elkövette azt a súlyos hibát, hogy a délelőtti blogbejegyzésemet még délután sem mutatta, hiába nyomtam a refresht, mint süket a csengőt. Az ilyesmire márpedig kényes vagyok – nekem egy rss reader legyen percrekész. Meg mutassa, amit kiizzadtam magamból.
A létező legprimitívebb algoritmust követtem: megkérdeztem guglit, mit szólna ahhoz, hogy free rss reader? Erre kiadta a http://www.rssreader.com oldalt, ahonnan le lehet tölteni egy ingyenes progit, a változatosság kedvéért rssreader néven. A világ időnként egyszerű.
Éppen ezt tesztelgettem, amikor a zokszigénen egy hozzászólás betette a bogarat a fülembe. Azt mondta az illető, hogy minek kinlódunk itt rss reader alkalmazásokkal, ott van a jó öreg Bloglines. Szerény véleményem szerint a Bloglines ugyan egy összetákolt használhatatlan vacak, de nem ő az egyedüli online játékos a pályán és pl. a Newsgator első ránézésre nem tűnik rossznak. Az online olvasás eleve eliminálja az ‘itt olvasok, ott legyen olvasott’ problémát, illetve kihúzza a méregfogát az export/import rémálomnak – tehát megér egy kört a szétnézés. (Gyönyörű képzavar – és még csak szándékos sem volt.:-)
Hogy ne legyen egyszerű a helyzet, TankoP is talált magának egy befutót, az Omeát. Nosza, letöltöttem ezt is, legyen tisztességes a verseny.

Közbevetés: Kimentem a konyhába sörért és megütötte a fülem egy ‘legyen ön is liliomos’ kérdés: melyik téren találkozik a három metróvonal: Deák, Lehel?
Te jó ég…, már ennyire nehéz játékost szerezni?

Akkor elöljáróban tisztázzuk, mit várok el egy rss readertől. Nem vagyok nagyon igényes, a tapasztalataim már leszoktattak róla. Igazából azt szeretném, ha össze tudnék állítani magamnak egy olyan újságot, amelyikben csak és kizárólag engem érdeklő hírek vannak. És ez az újság mondjuk óránként frissüljön. A sebessége, erőforrásigénye nem érdekel – persze értelmes határokon belül. Másodlagos elvárásom az, hogy legyen egy normális import/export felülete: ha ráfutok egy linkre a böngészőben, akkor gyorsan be tudjam rakni a feedek közé; és a feedek listáját könnyen át tudjam vinni egy másik gépen lévő olvasóba.

Nos, nézzük a versenyzőket.

1. Firefox + kiterjesztések (Sage + Feedview)
Azért, mert rosszul tudja a kötegelt frissítést, kidobni még nem kell. A bookmark integráció nagyon nagy előny. Ha napközben csak úgy eszembe jut, hogy benézzek Kathy Sierrához, akkor ez a leggyorsabb út. Erre tökéletes. Emellett nagyon jó az a funkciója, hogy a jobb alsó sarokban kijelzi, hogy egy weboldalnak van-e feedje. Ha van, akkor egyből képes is felvenni – márpedig innen viszonylag egyszerűen kinyerhető a feed url-je.
Opml-ben át tudja venni az rss readertől az aktuális feedeket, de az export funkciója béna: nem teszi bele a fájlba a htmlUrl tagot. Ezt pl. a következő versenyző nem képes elviselni.

2. Newsgator
A jellegéből következő pozitívumok mellett csak rosszat tudok mondani róla.
– Opml import során átírta a feedek nevét. Én kényes vagyok arra, hogy _ne_ azon a néven jelenjenek meg a feedek az olvasómban, ahogyan azt készítője elgondolta. Ugyanis a legtöbb esetben a készítő erre a szempontra egyáltalán nem is gondolt. (Lásd Mivanvelem?) Ahol meg gondolt, az még gusztustalanabb: ilyenkor jönnek azok az ascii karakterek, melyek biztosítják a szerzőnek az első helyeket a sorban. Lényeg a lényeg, nálam a feedek a szerzőik nevével szerepelnek a listában és ez ki is kerül az opml-be. Akkor tessék már ezt figyelembe véve beolvasni azt a fájlt és nem lekérni az eredeti nevet. Vagy legyen opció.
– Bizonyos passzív idő után kiléptet. Értem én, hogy ezt kell csinálnia, de ez akkor is kényelmetlenség egy lokális alkalmazással szemben.
– Iszonyú körülményes olvasottá jelölni egyes cikkeket. Értelemszerűen nem mindig érek rá mindent elolvasni, időnként a hírcsatornákat (index, hvg) kihagyom. Na, ezekkel kínlódni kell. Viszont ha olvasottá nyilvánítottam egy foldert, nehéz visszakeresni egy régebbi írást.
– Új link felvevéséhez rengeteget kell császkálni a menüiben. Érzik a fiúk a bajt és próbálkoznak is. Ki lehet tenni a feedekkel rendelkező oldalakra egy newsgator scriptet (nálam is kint van), erre kattintva az olvasó be tudja tenni a saját Newsgator profiljába a linket. IE alá pedig le lehet tölteni egy .reg fájlt – ez kibővíti a jobbklatty menűt egy ‘Subscribe in Newsgator online service’ menüponttal. De ez csak ott működik, ahol a feed url-jét kép alá teszik. Emellett ki használ manapság IE-t?
– Single Point of Failure: ha valamiért nem érhető el a Newsgator, mehetek a sóhivatalba.
– A legdurvább: a Bandihoz hasonlóan ez sem vette észre egy órán belül, hogy írtam valamit. Ha ti így, akkor én is úgy: a továbbiakban csak blogroll generáláshoz használom.

3. Omea
Screenshot alapján igen jónak tűnt. Valamikor imádtam volna, az ingyenes változat egyszerre böngésző, newsreader és rss reader; a fizetős meg még a szemetet is leviszi. Élesben, bevallom nem kínoztam sokat, viszonylag hamar elegem lett belőle.
– Ott kezdődött, hogy nem tud új ablakot nyitni. Ha a tools/options-ban beállítom, hogy a linkre kattintáskor új ablak nyíljon, akkor nem fog nyílni semmi. Ha azonos ablakot állítok be, akkor megnyitja azonos ablakban az oldalt – de én utálom állandóan a ‘back’ gombot nyomkodni, ha folytatni akarom az olvasást. (Igen, el vagyok kényeztetve: a Bandi tab alapú megjelenítőkéje ilyen téren tökéletes volt.)
– Képtelen voltam ‘news’ nézetet kicsiholni belőle – tehát azt, hogy mutassa meg’ főcím+két mondat’ formában az utolsó egy óra termését.
– Feedenként csak kb. 20 cikket mutat. Állítani sem lehet. És ha engem valami régebbi cucc érdekel?
– Arra lőttem be, hogy óránként frissítsen; ehhez képest folyamatosan reszelt. És azt se mondanám, hogy olyan szerény volt: két órai használat során 51 MB adatállományt kapart össze magának, szemben az Rssreader több nap alatt összehozott 15 megájával.
– Sajnos az extráival sem igen tudtam mit kezdeni. Hiába importálta be a Favorites/Bookmark adatait, de csak az IE motort ismeri és böngészőnek bénácska. Értelmes news forrást meg nem ismerek.
– Beszéljünk a pozitív dolgokról is: ez a progi vette fel úgy opml-ből a feedeket, hogy megtartotta az elnevezéseket.

4. Rssreader
A végére hagytam, mert nekem ez jött be – de ez sem egy gáncs nélküli lovag.
Sebességét tekintve nem éreztem jelentős különbséget az Omegához képest, a gépet sem fogta le úgy, mint Bandibá… az én tűrési határomba belefér.
– Ez is csak IE motort ismer – de legalább meg tudja nyitni a kiválaszott oldalt új ablakban is. (Van rá külön linkje is.)
– Az opml importot ez is elcseszte.
– Egyszerű, mint az ék: csak rss olvasást tud.
– De a legeslegnagyobb előny: bármelyik folderre ráállva nagyon pontosan tudom szabályozni, hogy milyen cikkeket szeretnék ‘news’ nézetben látni. Ezzel több legyet is ütök egy csapásra:
– Meg tudom valósítani az óránként megjelenő személyes újságot, a legfelső nézeten szűrve.
– Megszűnik az ‘itt olvasott/ott olvasom’ probléma – csak arra kell emlékeznem, hogy mikor voltam utoljára belépve a másik gépen.
– A link import – a Sage támogatásával – elfogadható.
– Nem méricskéltem, de egy konkrét feed-nél időben egész sokáig vissza tud menni.
– A legidétlenebb tulajdonsága: észleli, ha egy írást megváltoztattak; az ilyeneket külön bejegyzésnek hozza.
Reszkessetek, mostantól látom a béta verziós beírásokat is.:-)

+M

Ez is megvolt. Az összes vizsga közül ez volt a legnehezebb, ugyanis ehhez a területhez értek a legjobban – emiatt itt volt a legnehezebb sutba vágni a józan észt és ráállni arra a kicsavart gondolkodásmódra, mely a sikeres vizsgához kell.

Szüret

Egy koktél a legfrissebb Exchange 2003 KB cikkekből:

A storage group stops responding on a computer that is running Exchange Server 2003 or Exchange 2000 Server
2005.05.03. 11:55
Top support issues for the Exchange information store
2005.05.03. 11:55
MS05-021: Vulnerability in Exchange Server 2003 and in Exchange 2000 Server can allow
remote code execution
2005.05.03. 11:55
The number of Lotus Notes proxy addresses increases for the user account every time the Exchange Server 2003 Recipient Update Service runs
2005.05.03. 11:55
When you create an address list in Exchange System Manager, you can specify a mailbox store that is in the Recovery Storage Group in the address list filter
2005.05.03. 11:55
When you use a program that is written to use CDO version 1.2 to modify a meeting, the meeting organizer is included as a required attendee
2005.05.03. 11:55
Event ID 9307 displays an incorrect value for the number of messages that are moved or that are deleted by the Mailbox Management process in Exchange Server 2003 or in Exchange 2000 Server
2005.05.03. 11:55
The rules on public folders may not be applied in Exchange Server 2003
2005.05.03. 11:55
The second HTTP resource fails when you move an Exchange resource group that contains two HTTP resources to another cluster node
2005.05.03. 11:55
The W3SVC service stops when the Exchange virtual server fails over to another node in Exchange Server 2003 Service Pack 1
2005.05.03. 11:55
Public folders may not be visible to Exchange users after you upgrade from Exchange Server version 5.5 to Exchange 2000 Server or to Exchange Server 2003
2005.05.03. 11:55
You cannot remove the send permission from a mailbox in Exchange 2000 or in Exchange 2003
2005.05.03. 11:55
The Performance tool in Windows Server 2003 displays an incorrect value for the “Avg Recipients/msg Sent” counter when you send an SMTP message to an Exchange Server 2003 recipient
2005.05.03. 11:55
Exchange 2003 does not send a second non-delivery report when you send an encrypted message from Lotus Notes to Exchange 2003 by using Exchange Connector for Lotus Notes
2005.05.03. 11:55
Event ID 9074, event ID 2070, event ID 9154, event ID 2069, or event ID 2075 may be logged on a computer that is running Exchange server
2005.05.03. 11:55
A search sometimes returns incorrect results when you use a program that sends NNTP commands to search a newsgroup on your Exchange Server 2003 computer
2005.05.03. 11:55
When you try to generate an offline Address Book in Exchange Server 2003, you are not successful, and event IDs 9126 and 9328 are logged
2005.05.03. 11:55
How to configure storage groups in Exchange Server 2003
2005.05.03. 11:55
An incorrect number of unread items may be displayed for public folders when you use Outlook with Exchange Server 2003
2005.05.03. 11:55
You receive the “An internal processing error has occurred” error message, and events 455 and 9518 are logged in the Application log when you try to mount a mailbox or a public folder store in Exchange 2003 or in Exchange 2000
2005.05.03. 11:55
Implementing public folder permissions to non-Exchange administrators.
2005.04.30. 23:27
You are unable to add a database to the Exchange 2003 Recovery Storage Group.
2005.04.30. 8:17
TechNet Support WebCast: Deployment scenarios, configuration, and the purpose of Microsoft Exchange front-end servers
2005.04.28. 23:37
When you try to connect to an Outlook Mobile Access Web site on an Exchange 2003 computer, you may receive the “A System error has occurred while processing your request” error message
2005.04.28. 20:07
Description of the capacity planning and topology tools for Exchange 2000
2005.04.28. 7:42
Warning message when installing Exchange 2003 Service Pack 1 on Windows Server 2003 Service Pack 1
2005.04.27. 12:53
Active Directory domain controllers are not supported as Exchange Server cluster nodes
2005.04.27. 12:53
Common Mistakes When Upgrading Exchange 5.5/2000 To a Exchange 2003
2005.04.27. 12:53
Outlook Web Access and Small Business Server Remote Web Workplace do not function if XP Service Pack 2 Add-on Blocking is enabled via group policy
2005.04.27. 12:53
You cannot successfully run the Exchange Server Deployment Tools from a network share after you install Windows Server 2003 SP1
2005.04.27. 12:53
How to migrate objects from one domain to another in the same forest
2005.04.27. 12:53

Dolgoznak a fiúk…