Huh, ez a pénteki két mondat a Technet cikkről igen komoly vitát indukált. Illő, hogy most valami vidámabbal enyhítsem a légkört.
Viszont túl messzire sem akarok menni, ezért maradok a régi Technet magazinnál.
Talán akad még valaki, aki emlékszik, hogy volt 2001-ben egy Technet egéralátét, mely tkp. naptár is volt: minden hónapban le lehetett tépni a felső lapot, melyen egy karikatúra volt, naptár blokkal. Kíváncsi vagyok, hány embernek ütött szöget a fejébe az ‘Öncélú monitor’ kifejezés az egyik rajzon?
Itt a sztori.
Messziről kezdem. 1999 végén keresett meg Marci, hogy van egy lapja, de túl komolyra sikerült: nem lenne-e kedvem lejjebb vinni a színvonalat némi karikatúrákkal? Mindig is értékeltem, ha bíztak bennem – tehát bevállaltam. Szerencsére akkoriban indult a Windows Akadémia a Lurdyban, a munkahelyem meg a világ leglazább cége volt, így rendszeresen beültem a második sorba napszemüveggel és cartoon stripe sorozatokat terveztem. (Koszó Karcsi volt a kedvencem; hihetetlenül tudtam haladni az előadásain.:-)
Ekkor született meg az AdAstra sorozat. Szépen megterveztem a webdesign céget: volt ott sztoikus rendszergazda; cinikus fejlesztő, akinek keze alá adtak egy pályakezdő programozót; egy égben lebegő designer; az IT csapat vezetője, az inkompabilitás szobra, a Főnök; a szocvilágból itt maradt humánpolos; a disztingvált középkorú marketinges; a kiöregedett grafikus, aki most sales-es; az állandóan külföldi konferenciákon tartózkodó vezig; a helyette a céget vezető titkárnő; a hülye userek; a cégről mindent tudó, de bölcsen hallgató kávéautomata (a bizalmas beszélgetések rendszerint mellette történtek); meg persze a külsős tanácsadók.
És az egészből nem lett semmi – ugyanis a havi egy csík mindig csak arra volt elég, hogy bekerüljön egy ‘hülye user’ / ‘rendszergazda’ poén.
Ezért örültem, amikor Marci elővezette az egéralátét ötletét. 12 rajz, melyen nincs szöveg, csak valami hónaphoz kötődő akcióban bemutatott figura; végre önálló arcuk lehet a szereplőknek!
Ennek szellemében estem neki a feladatnak. A saját célomat sikerült is elérnem; bemutattam egy közösséget. Csak éppen senki nem tudta, hogy kik ezek és egyáltalán mi közük van az informatikához és legfőképpen mi közük van a Technet magazinhoz? Elkezdődtek az alkudozások.
– Több informatikát akarok – jelentette ki Marci.
– ?
– Számítógépeket, laptopokat, monitorokat; lehessen látni, hogy ez egy IT cég.
– Na, jó. Ide rajzolok a háttérbe egy banyát, amint seprőnyélen repül. Mit szólnál hozzá, ha közben internetezne?
– Ez az. Erről beszéltem.
– Oké, bár ez elvonja a figyelmet a seprőnyéllel segbedugott hóemberről, mely a Főnököt mintázza. No mindegy. Ide rakjunk egy kamerát, ide az ernyő alá tehetünk egy laptopot… Na de mit rajzoljak egy szüreti jelenethez?
– Mit tudom én… nem tudsz öncélú monitorokat rajzolni?

Így történt.