Körlevelet kaptam Ana Von Rebeurtól. A hölgy karikaturista és a FECO argentín tagozatának elnöke.
Ez áll a levélben:

Dear friends,
If you have drawings of statemen as animals (from you or from other cartoonists) please send they to me or to our turkish colleague Eray Ösbek (E-mail: erayosbek@veezy.com)

Azaz bárki, akinek van állatforma emberkarikatúrája, küldje el neki. Miért? Itt az eredeti levél:

Recently a cartoon, illustrating the Turkish prime minister with a cat’s body, was published in a Turkish newspaper. The cartoonist was sued by the prime minister and incurred a high fine (nearly 3.750USD).
The case is appealed.
The cartoonists of Penguen Cartoon Magazine had drawn the prime minister with various other animals bodies in order to support the cartoonist. They were sued with a higher fine (nearly 30.000USD) demand.
The first hearing is in May.
Now we are trying to gather examples of statesmen who have indulged when they were illustrated with animal bodies from all around the world.
Until now, we have found only the attached picture of a statue that showed the prime minister, Winston Churchill with a bulldog body and was indulged by him.
We need your urgent help on this subject. Even one event with caricature will be very valuable for us.
I will be very thankfull if you can inform me, with a little e-mail, when you receive this message.
With best wishes.
Eray Ozbek – Cartoonist

Nna, itt többször is megáll az ész. Egyrészt már korábban is írtam, hogy Törökország karikatúra világhatalom. Egy ilyen országban a politikusoknak tisztában kellene lenniük azzal a kockázattal, hogy kikarikírozzák őket. Ezen lehet átlépni, lehet jópofán felfogni – de perelni? Csak nevetségesebb lesz tőle az ember. Külön döbbenet, hogy pont egy török politikusnak kell a világ más pontjairól példákat hozni arról, hogy ez a nagyvilágban többé-kevésbbé szalonképes dolog. A harmadik döbbenet, hogy a bíróság elitéli a rajzolókat – akik tulajdonképpen annyit követtek csak el, hogy állat testekre rajzolták politikusok fejét. Na most ezt azért egy olyan országban, amelyik az EU küszöbén van, illenék tolerálni.
(Bár tény, hogy nem láttam a rajzokat, de Özbek munkásságát ismerve, nem hiszem, hogy alpáriak lennének.)