Day: February 25, 2005

Stressz eliminálási technikák

Ha már úgyis belebonyolódtam angolórán, magyarul is összeszedem, hogy nálam mik jöttek be:

Ne viselj karórát.
Természetesen az idő fontos dolog, nem lehet figyelmen kívül hagyni – de állandóan nézegetni sem kell! A sűrű óranézegetés csak erősíti a kellemetlen “semmire sincs időm”-érzést.
Egyébként pedig lassan már a cigarettásdobozba is órát szerelnek, tehát amikor tényleg szükséged van rá, bárhonnan megtudhatod a pontos időt.

Utazz úgy a tömegközledekésen, mint a gre protokollba csomagolt packet.
Ahogy közeledsz a megálló felé, húzz magadra egy burkot, bújjál bele. Reklámtábla esetén süsd le a szemed; mozgólépcsőn szemezz inkább a csajokkal: kellemesebb, mint elviselni, hogy pofádba ordít a legújabb ponyva plakátja. Utazás közben ne vegyél tudomást a körülötted szortyogó masszáról, az érzéketlen büdös csőcselékről és a nadrágjába szaró hajléktalanról: vedd elő a PDA-dat és olvass elszántan.

Ne foglalkozz a médiával.
Ha tehetsz mást, ne olvass újságot.
Ha tehetsz mást, ne hallgass rádiót.
És semmiképp ne nézz tévét.

Ne egy nap alatt akarj minden problémát megoldani a munkahelyen.
A bitek a holnapi nap során is egész biztosan bóklászni fognak. Mégha tombol is benned a lojalitás, akkor is jövedelmezőbb hosszabb távon, ha normális, egyenletes tempóban dolgozol a 8-9 órából 6-7-et. Egy-egy jól időzített teaszünet újratölthet; egy-egy könnyed beszélgetés a kollégákkal gördülékennyé teszi a későbbi együttműködést.

Magadura Furamuki
A legnagyobb stresszforrás a megfelelési kényszer. Felejtsd el. A saját életedről van szó: ne mások elvárásainak próbálj megfelelni, hanem a sajátodéinak. (Azoknak sem kell maximálisan: mindig legyen minimális és maximális elvárásod. És legyél elégedett, ha már a minimálisnak is megfeleltél.)

Környezetváltozás
Időnként vonulj el baráti/családi társasággal az üveghegyen túlra. Rengeteg kulcsos ház/apartman/kurta farkú kismalac várja, hogy meglátogassa valaki, aki szeret ismeretlen helyeken sétálgatni, esténként pedig társasjátékozni/sörözni olyan emberekkel, akikkel ugyan közel állnak egymáshoz, de sosincs idejük egymásra.