Day: February 23, 2005

Durva (?)

Fiammal minden este át szoktuk beszélni az aznapot: füzet/könyv alapján próbálom vele elmondatni az új dolgokat, amiket tanult – így jobban rögződik, és egyből tudjuk tisztázni a félreértéseket is.
És persze nem csak tanulásról esik szó, hanem végigmegyünk az egész napon.
(Mielőtt bárki furcsállaná, hogy állandóan a fiamról cikkezek: megegyeztünk nejemmel, hogy ő kezeli a lánygyereket, én a fiút – ezért szerepel nálam főként a srác. Ha a nejem blogolna… hagyjuk. Nem mindenki grafomán.:-)
Szóval, azt mondja a gyerek (5a.oszt.tan.), hogy ma informatikán a különböző szövegbevitelekről tanultak. Majd eléjük raktak egy word-ben írt szöveget – tele bekezdésekkel, nyúlfülekkel -, hogy legyenek kedvesek begépelni ezt a szöveget és ugyanúgy megformázni.
Amikor elhangzott az a szó, hogy ‘szövegbevitel’, kis híján közbevágtam, elmagyarázandó, hogy mennyire fontos is a szöveg formájú adat, hogy milyen fontos átjáró ez különböző rendszerek között, meg ascii, meg html… de amikor meghallottam, hogy náluk ez a kifejezés word-ös szövegformázást takar, csak zavartan krákogtam egyet.
Nem kizárt, hogy a tanárnak van igaza.

No comment

Hello from Amazon.com.

We wanted to let you know that there is a delay with item(s) in the order you placed on November 18 2004 13:44 PST (Order# 102-2301290-8756947).

We apologize for the inconvenience caused by this delay.

Please approve this delay so that we can continue processing your order. (Note that if we haven’t received your approval by March 02 2005, the item will be cancelled. We’ll still try to obtain and ship the item(s) before that date.)

Karácsonyi ajándék lett volna a könyv.

Visual? Basic…!

Iggen…! Itt van feketén-fehéren, amiben én is hiszek:

For learning, there’s a ton of research that supports using visuals. In one set of ten studies, people who learned from graphics and words together produced between 55 percent to 121 percent more correct solutions to transfer problems than people who learned from words alone (Ruth Clark and Richard Mayer).

Meg ez is:

Consider this exercise we give our authors: before you write something, ask yourself “What could I do in a visual form (photo, illustration, cartoon, whatever) that would make this point?” and see if you can do it.

A rajzolás készség és mint ilyen, fejleszthető. Ezen készség fejlettsége kihat arra, hogy emberek hogyan képesek elképzelni ismeretlen dolgokat, illetve hogyan tudják világosan, gyorsan és hatékonyan elmagyarázni azokat.
Ahogy a tanáraim mondták anno: “mérnökember mindig skiccel”.