Day: February 14, 2005

No Skype, thanks

Még mindig a hétvége szopásai közül válogatok.
A gyerekek gépéhez kellett volna egy monitor driver. Leültem a gépemhez, irány a net. Meg is találtam, csakhogy az adott cég adott linkje ftp szájtra mutatott – az meg nem volt elérhető, hiába sportoltam a személyes tűzfallal. Nézzük az ADSL router csomagszűrőjét: iszonyú lassan érhető el. Mifasz? Tanácstalanul pislogtam a monitorra, amikor észrevettem, hogy szürke a skype ikon: az a szerencsétlen több óra alatt sem tudott kimenni a netre, de addigra már ezerrel ostromolta a routert. (Pedig kapott saját portot, sőt, azt is mondtam neki, hogy használd Ödön nyugodtan a 80-ast is.)
Ez volt az utolsó csepp a pohárban: addigra már hosszú lajstromot szedett össze a progi. Pl:

  • Hiába volt beállítva, hogy _nem_ érdekelnek az újabb verziók, minden századpontos változásnál nyaggatott, hogy tőccsek má.
  • A gyerekek gépén az admin accounthoz a lányom skype profilja volt belőve. (Úgy maradt.) Amíg be voltam lépve, többször is letámadtak mindenféle hapsik ismerkedési célzattal. Ha kinyomtam a telefont, jöttek a cseten.

Eldöntöttem: a skype megy. De még ekkor is visszalőtt: amikor legyilkoltam, leszedhetett valami közös dll-t is, mert újraindítás után behalt a bluetooth stack service. Ez már komoly érvágás volt, mert az utóbbi évben teljesen hozzászoktam a PDA/otthoni gép/munkahelyi gép szinkronizációhoz.
Oké, gyári cédé elő, BT driver/programok le, majd fel. A helyzet csak rosszabb lett. Újból leszedtem a cuccot és amíg törtem a fejem, kínomban visszadugtam a dungle-t a gép popsijába. Erre csilingelt egyet, majd rövid idő után nekiállt kéken villogni. Minden driver és program nélkül… Oké, miután összevakartam az állkapcsomat a szőnyegről, beugrott, hogy az XP SP2-ben van BT driver. De az is beugrott, hogy nem kicsi szívásokat olvastam már erről.
Mindkét emlék igaznak bizonyult. A legkisebb cucli még az volt, hogy az Activesync beállításakor a PDA közölte, hogy nem tud kapcsolódni, ezért nem is hoz létre ikont a kapcsolatnak. Közben persze létrehozta és jó is volt – csak nem jelent meg a listában. Amikor belefáradtam és kikapcsoltam… majd később visszakapcsoltam, 15 tök egyforma kapcsolat ikon vigyorgott a BT Managerben. És amikor kapcsolódni próbáltam, mind a 15 egyszerre próbálkozott… és mind a 15-nek egyszerre sikerült.

Harmadik hete rendszergazdáskodom (aka szívok, mint a torkosborz) itthon. Lassan szeretnék már végre olyan környezetben eltölteni pár napot, ahol a szabad elektronok ülnek békésen a seggükön és eszükbe sem jut gerjeszteni a feszültséget.

Megint szkenner

Megsétáltattam rendesen ma az új szerzeményt – és mint kiderült, tök feleslegesen.
A hiba az volt, hogy miután elment aludni, nehezen tért magához – miközben azt jelezte ki, hogy ugyan már, fitt vagyok.
Ennek szép fekete téglalapok lettek az eredményei.
Mivel ma jár le a 3 nap, gondoltam visszaviszem és kicseréltetem: csak nem jó ez így. Nos, nem cserélték ki, de érdekes tudatmódosuláson mentem keresztül.
Ugye azzal mentem el, hogy ez egy nagyon jó masina, apró hibával; de ha újat veszek, akkor az legyen tökéletes -> tessék kicserélni.
Délután viszont úgy mentem vissza, hogy ki ne cseréljék, örülök, hogy _csak ennyi_ hibája van; a cseredarabbal nem biztos, hogy ugyanilyen ‘szerencsém’ lenne.
A kettő között történt egysmás. Először cseteltem egyet a HP szkennertámogató forróvonalával. Nem jutottunk semmire, mert a figura állandóan diagnosztikai tesztet akart futtatni velem, hiába mondtam neki, hogy nincs nálam a készülék. Utána turkáltam az interneten és igen elkeserítő visszajelzéseket találtam. Itt van két review oldal: Amazon, CircuitCity. Mindkettőn sokkal több a nem is kicsit negatív vélemény és elvétve találni elégedett embert. (Azok is inkább friss vásárlók.) De van itt minden: nagyon rossz vélemények a diaszkennelési lehetőségről (még nem teszteltem), anyázások a szoftverről (jogosan; de a legborzasztóbb a twain driver), hosszabb idő utáni rejtélyes hibák (aggódom) és többször említik az én problémámat is (tesztelve: ha csak felélesztem a gépet és várok másfél percet, eltűnnek a fekete téglalapok).
Csak a nejemnek lesz végül igaza: ha kellő körüljárás nélkül vettél meg valamit, akkor utólag már ne kavargasd a szutykos vizet.