Gondoltam eldicsizek vele, milyen könyveket harcoltam ki magamnak karácsonyra.
The Complete Cartoons of The New Yorker
A legenyhébb szó rá, hogy kötelező darab. Egy diplomatatáska méretű album, benne 2800 válogatott karikatúrával. De a legdurvább, hogy van hozzá két CD is; ezeken ott figyel a New Yorkerben valaha megjelent _összes_ karikatúra – mind a 68647. Brutális. Nem is sorolom, hány karikatúra félisten fordult meg 79 év alatt a lapnál.
Hála az erős forintnak, az Amazonról szállítási költséggel együtt is csak 8 KHUF körül van.
Playboy: 50 Years: The Cartoons
Ez már nem annyira fantasztikus vétel, ez egyszerűen csak _majdnem_ besztbáj. Ugyanúgy diplomatatáska a méret, csak fele olyan vastag. Mit mondjak: szenzációs karikatúrák a pikáns kategóriában.
Herman Classics (Herman Classics Series)
Jim Unger szívem egyik csücskében figyel. Kedvenc karikatúráit kiszinezte és sorra nyomja ki a válogatás albumokat. Ez a második.

A New Yorker albumban esszék is vannak. Az egyikben megjegyzik, hogy egy nő abból írta a diplomáját, hogy az idők során hogyan változott a beszélő kutyák habitusa az amerikai karikatúrákban. Jezzaz. Nálunk meg haldoklik a műfaj.
Ugyanitt:

“…and the New Yorker's cartoonists were busy doing what the New Yorker's cartoonists usually do best: commenting on the small-scale comedy of manners of everyday life.”

Yess. Ennyi és nem több. De ebben benne van minden.