Azért félelmetes, milyen rendszerek épülnek rá a zsebben hordott számítógépeinkre. Visszagondolva arra az időszakra, amikor vezetékes telefonokat használtunk, a GPS-t el sem tudtuk képzelni, semmilyen kapcsolat nem volt a mai szemmel nevetségesen gyenge számítógépeink között, mi pedig reménytelenül analógok voltunk, szóval ebből a nézőpontból nagyon megváltozott a világ.

Tegnap és tegnapelőtt az erdőben sétáltam. Elindítottam a Garmin karórán a mérést. Időközben fényképezgettem ezt-azt a mobillal. Hazaértem, leállítottam a mérést. A karóra bluetooth-on keresztül átlőtte a track-et a mobiltelefonnak, a Garmin app mobilneten keresztül felküldte az adatokat a Garmin felhőbe. Az ottani környezetem úgy van bekonfigurálva, hogy a Garmin felhőből a track-ek automatikusan szinkronizálódnak a Strava felhőbe, az Endomondó felhőbe és a Wikiloc felhőbe. A telefonomon van Endomondo kliens is, ez egyből lehúzta az Endomondo felhőből a track-et. A mobilon van Relive kliens is, mely észrevette, hogy az Endomondo applikáción új track van. Azaz mire levettem a cipőmet és besétáltam a nappaliba, az órám által rögzített track fent volt három felhőben, a Relive app pedig azzal a prompt-tal várt, hogy gyártson-e a track-ből 3D animációt? Amennyiben azt mondom, hogy igen, az app először szétnéz a mobiltelefonon és ha a fényképezőgépben be van állítva, hogy rögzítse a képekbe a GPS koordinátákat is, akkor az app észleli, hogy a track során mely pontokon fényképeztem, így az elkészülő animációba a megfelelő pontokra beilleszti a fényképeket. Valahogy így, meg így.

Hát hol van ehhez a földrengés megelőzése birkavesével?

PS.
Persze ezzel a fényképezéssel óvatosan kell bánni, hiszen a telefon rossz megfogásakor keletkezett használhatatlan képek is belekerülnek, illetve a rosszul sikerült és újrafotózott képek is.