Ádvent

Piacra mentünk autóval. Kertváros, szűk utcák, jobbkezes kereszteződések. Forgalom nulla. Aztán jobbról váratlanul megjelent egy autó. Nem számítottam rá, de szerencsére lassan mentem, gyors fékezéssel éppen meg tudtam állni _még a kereszteződés előtt_. Az autó kikanyarodott balra, mellém állt és a bent ülő idős nő vad integetések mellett nekiállt kiabálni velem.

Piacról visszafelé. Szűk, egyirányú utca, parkoló autókkal súlyosbítva. Két fő utat összekötő, rövid utca, ténfergő gyalogosokkal, nincs értelme gyorsan menni. Kábé harminccal csorogtam, amikor mögöttem egy Nissan Micrában egy középkorú nő vadul elkezdett dudálni. Hogy útban vagyok neki és csináljak valamit. Aztán az első helyen, ahol nem volt parkoló autó, meredeken megelőzött. A főútra kikanyarodva utána kilométereken keresztül mentem mögötte, ott már nem sietett.

Tényleg nem értem. Ádvent van, ünnepvárás. Még aki nem vallásos, az is tudja, hogy ez az az időszak, amikor be kell húzni a féket, lehiggadni, lenyugodni, hozzálassulni az év végi ünnepekhez. Nem pedig agresszíven lesöpörni mindenkit a térképről.

5 Comments

  1. Milyen lassítás? Milyen ünnep? Milye év vége?

    Nem tudnak itt semmit, piac van, akkció van, venni-menni-enni-ennyi.

    Bocs :(

  2. Sokaknak az advent a rohanas idoszaka, mert ilyenkor jut eszukbe, hogy bakker, itt a karacsony, jonnek a rokonok, venni _kell_ ajandekokat, es kulonben is, negynapos unnep, utana meg jon a szilveszter…

    Sokan egyszeruen nem jonnek ra, hogy ha nem mindent masfel-ket het alatt akarnak elrendezni, hanem mar honapokkal elotte rakeszulnek, akkor lehet chilles is a karacsony.

  3. Az alábbi példány vajon milyen (elme)állapotot tükrözhet: jobbról végigelőzi a lámpánál balra kanyarodni kívánók sorát, majd elöl szeretne ő is besorolni, így jutva néhány autónyi előnyhöz. Nem engedi be senki, bármennyire is agresszív és már a fél autója belóg a kanyarodó sávba. Nagy nehezen, miután már a lámpa vörösre váltott, sikeresen bekanyarodik és egyenként kezdi “letolni” valamint reflektorozni az őt korábban be nem engedőket.
    Neki is Kellemes Ünnepeket :-)

  4. @winr: Fura véletlen, hogy pont ide írtál. Az írásban szereplő kicsi egyirányú utca pont a Haladás és a Ráday utcákat köti össze a piac mellett.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading