Szent Adminisztráció

Pedig olyan kellemes napnak indult. De aztán eszembe jutott, hogy lehangolóan el vagyok maradva az adminisztrációs tevékenységeimmel. Az adóhivataltól ugyan megkaptam az engedélyt, de még nem éltem vele.

Számlázóprogram bejelentése. Mert. Határidő november 15, az elmaradás büntetése 500e forint. A legtöbb adatot megtaláltam a gyártó weblapján, de… mikor vettem?… mikor használtam először? Jézus. Előtúrtam. Kitöltöttem. Beküldtem. Nem is volt olyan veszélyes. Aztán a havi járulékbevallás. Kötegelt űrlap. Ezzel már elvoltam pár órát. Különösen, mire megtaláltam, hogyan kell kezelni a köteg különböző, de valamilyen szinten összetartozó űrlapjait. Viszont most már egész jól elboldogulok az ÁNYK-val. (Mondjuk az elindítása kész őrület. Egy batch fájl indítja, pontosabban indítaná. De csak akkor kapok konzolt, ha beleírok a fájlba egy pause parancsot. És azt is csak akkor, ha Totalcommander-ből indítom. Shortcut-ból nem megy. Biztos be lehetne faragni, de menjenek a fenébe.)

Végére hagytam a legegyszerűbbet: belakni az Államkincstárnál nyitott számlámat. Némileg zavaró, hogy legalább három különböző weblapjuk van és csak az egyiken működik a usernév/jelszó páros. Na, ez… Egyedül a jelszót tudtam, azt egy lezárt borítékban adták ide. De mi a felhasználói nevem? Emailcím? Nem nyert. Pedig mind a két belépési lehetőségnél kipróbáltam. Van még egy számlaszámhoz hasonlító, számlaszám nevű valamim. Ez lehet? Aztán az egyik oldalon a kérdőjelre kattintva kiírta, hogy igen, ezt kéri. Remek. Belépés, jelszó módosítás. Ez is megvan. Nézzük, hogyan tudok ide utalni. Mert ez a nyolc számjegy, amit adtak, számlaszámnak eléggé karcsú. Adataim rovat… semmi. Máshol meg még kevesebb. GyIK. Igen, itt van. De mi? Azt mondja, a számlaszámot valami Befektetési Szolgáltatási Szabályzat 1. számú függelékében találom. Kérdezzem meg az ügyfélszolgálatot. Vagy keressek rá a weblapon. Azt elegánsan elhallgatták, hogy melyiken. Mind a háromnál beírtam a keresőbe, persze nem talált semmit. (Ezt már ismertem, a NAV oldalán sem találta meg a kereső az űrlapokat. Gugliból sikerült csak.) Az egyik weblapon találtam ‘Szabályzatok’ linket, persze ilyen BSZSZ nevű nem volt, de akadt helyette tíz másik. Letöltögettem, megnéztem mindenhol az 1. függeléket, semmi. Megnéztem ezen az oldalon is a GYIK-ot és megtaláltam ugyanazt a szöveget, mint a másikon, de itt már volt link is arra a bizonyos szájbanyomott BSZSZ-re. Innen már csak két átirányításra volt a keresett függelék, és voilá, sikerült egy óra alatt kinyomoznom, hogyan tudok pénzt utalni a számlámra: a konkrét irodának van egy központi számlaszáma (nem ám mindenki külön számlaszámot kap), az utalásban pedig a közlemény rovatba kell beleírnom azt, amit számlaszámnak neveznek a szerződésben. Huh. Egyszerű, nem?

Hogy az összesnek szakadt volna be a feje, mint a kullancsnak.

9 Comments

  1. Ezek az állami, épp hogy csak működő megoldások… Vicc az egész.

  2. shortcut: win7 alól megy.
    Az “Indítás helye” legyen a batch (abevjava_start.bat) path-a.

  3. Álkamkincstárnak ne utalj, hanem fizess hitelkártyával. Akkor a hozamod nő, hiszen csak később kell a pénzt befizetned!
    Plusz, ha van visszatérítés a hitelkártyán, akkor azt az 1%-ot azonnal realizálod… :-)

  4. Ez miez az államkincstári számla?
    Ez minden cégnek kell?

  5. @Meister: Hitelkártyám elvből nincs, de kösz a tippet, ha lehet Wizz kártyáról fizetni, az repjegyben visszajön.

  6. @Antal Istvan: Ez nem céges. Arról van szó, hogy ha államkötvényben, kincstárjegyben szeretnéd tartani a pénzed, akkor célszerű az államkincstárban nyitni egy számlát, mert az ingyen van. Egy banki befektetési számla simán felszámol 1.5% kezelési költséget, ami 2,5% kamatnál nem mindegy.

  7. Wizzel is biztos lehet, OTP-s felülete van.

  8. Köszi az infót!

    Bevallom, sohasem gondoltam állampapírokba tenni a zsetont.
    Van nekem ilyen befektetési számlám, oda szoktam tolni ha van (bár volna) felesleges pénzem. Ott a leg-alapabb menedzselt alap is garantáltan hozza a 2.5-körülit, de tavaly is kb 10 lett.

    Nekem ott az a harcom, hogy basznak felhívni a figyelmemet ha be kell avatkozni. Nem várom el hogy megmondják mibe, de ha várható valami bukó trend igazán figyelmeztethetnének.

    De nem. Gecik.

  9. Köszi, hogy emlékeztettél a határidőre!
    ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading