Még mindig akác

Az előző írásból pont a lényeget felejtettem ki. Nem azért írtam, mert ma a fehérakác melletti/elleni kiállás politikai akció. (Sajnos.) Hanem azért, mert a belinkelt írás némileg megváltoztatott egy hozzáállást a fejemben. Pontosabban, meg kellett volna változtatnia, de végül csak elfordította egy kicsit.
Oké. A lényegre.
Pár évvel ezelőtt egy KKK-hoz készült tanulmányban elhangzott, hogy ez az erdő erdészeti szempontból elhanyagolható, értéktelen. Én – és még néhányan – ezen felkaptuk a vizet. Mi ugyanis szeretjük ezt az erdőt, márpedig egy ilyen erdészeti nyilatkozat gyakorlatilag halálra ítéli. Akkor azt hittem, az erdészt megvették kilóra.
A cikk olvasása után viszont már máshogy gondolom. Az erdész ugyanis tényt írt le: az erdő túlnyomórészt akác, de a feketefenyő és az ostorfa sem tartoznak az értékes fák közé. Egyedül a tölgy, de abból van a legkevesebb. Azaz erdészeti szempontból az erdő tényleg értéktelen.
Csakhogy. Ez az erdő egy város lakóterületén belül van. Két oldalról kertváros határolja, a harmadikról egy lakótelep, a negyedikről pedig bevásárlóközpontok, logisztikai telepek, melyek mögött még sokáig folytatódik a város. (Ugye, Soroksár.) Akik a környéken élnek, azok számára ez az erdő egy nagyra nőtt park, és bár jobban szeretnénk, ha hatalmas tölgyek, platánok, gesztenyék és hársak között sétálgathatnánk, de ha az pont nincs, akkor marad ez. Amikor mi értékről beszélünk, akkor nem erdészetileg mérjük fel, hanem azt nézzük, hogy a helyére négysávos autóutakat, betonfalakat, lakóparkokat akarnak építeni. És annál még ez a buta kis erdő is értékesebb. Emberileg.

2 Comments

  1. Es a nagyon szomoru teny az, hogy a tanacs nem fogja az emberi ertekeket figyelembe venni.

  2. Sajnos a helyzet még szomorúbb. Ősszel csaptak ki egy nagy darab feketefenyves erdőrészt, annak a helyén biztos, hogy akác fog nőni, mert az irtás akácossal határos. Ahogy a korábbi cikk is írta, az akácost kétszer-háromszor ki lehet vágni, majd újraszaporítani tőről, utána viszont kimerül a talaj, az akác már nem tud megnőni, viszont annyira még erős, hogy más növényt sem enged. Ennek már nagy területeken jele van.
    Azaz amikor odajutunk, hogy építeni akarnak, addigra itt már nem lesz erdő, csak egy átjárhatatlan, minden szempontból értéktelen bozótos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading