A szpem vajon mi?

Merthogy a Facebook eléggé furán értelmezi a fogalmat.

Elég ritkán járok arra, emellett brutálisan le lett szűrve, milyen tartalmakra vagyok kíváncsi, így nagyon is feltűnő, hogy az utóbbi időkben megszaporodtak a reklámok a news feed-ben. Megnéztem, hogyan lehetne ezektől megszabadulni. Klasszikus lenyíló menű, “I don’t want to see this”. Nem az igazi, csak a konkrét reklámot tünteti el, azaz távlati előnye nincs, közvetlen kára viszont igen, mert azzal, hogy foglalkoztam a reklámmal, elérte, hogy eljusson a tudatomig az üzenet. No, mindegy, feljön egy rövid kérdőív: miért nem akarom látni?
Itt kezd félremenni a dolog. Azért nem akarom látni, mert nem vagyok rá kíváncsi. Mert nem kértem, hogy megjelenjen. Mert ez egy kéretlen reklámüzenet. Azaz egy spam.
Ehhez képest a spam opció csak egy a négy közül. Hát mi más lehetne ez, mint spam? Oké, ráböktem.
És nem, a fészbuknak ez még mind kevés: rákérdez, hogy miért spam? Itt azért már gúvadt a szemem. Definíció szerint a megjelenő üzenet – a tartalmától függetlenül – spam. Kurvára mindegy, hogy irreveláns-e számomra az információ, vagy hamisított-e az oldal… minden, ami így jelenik meg, az spam. Jobb híján bejelöltem az “azért spam, mert úgy néz ki, mint egy spam” választ. Erre jött a mattal felérő tökönrúgás: “Your response will help us show you better adverts.” Tehát ha tiltakozol a nyilvánvaló spam ellen, akkor csak annyit érsz el, hogy plusz bejegyzés kerül bele a reklámtűrő profilodba, azaz segítesz nekik javítani a spamterjesztés hatásfokán. Az fel sem merül lehetőségként, hogy _nem_kérsz_spam-et_.
Lefordítva: tiltakozol a kéretlen reklámajánlat miatt, de ezt ők úgy értelmezik, hogy csak a konkrét ajánlat zavar, azaz a többi, más ajánlat már mehet, mivel azok így már nem kéretlenek.

Érzek némi fogalmi zavart.

7 thoughts on “A szpem vajon mi?

 1. Szia, JoeP!

  Először is k3x-nak kösz a linket. Nem ismertem. Hasznos.

  Másik. Ajánlom figyelmetekbe: http://winhelp2002.mvps.org/hosts.htm

  Bár, a batch fájl nem fut meg, mert nem tud hozzáférést szerezni a fájlhoz, de másolás és felülírás rendszergazdai jogosultsággal megoldható.

  Azonkívül, hogy nincsenek reklámok, maga a böngésző is fürgébb (IE, Firefox, Chrome egyaránt).

  Bye.

 2. @Neo szerintem ott hibazik a srac, hogy az adott IP-ket a localhostra (127.0.0.1) -re kellene iranyitani a minel elobbi elhasalas vegett, sok hibasan megirt program ugyanis eroszakkal probalja keresni a 0.0.0.0-t, vagy esetleg valami hibara fog panaszkodni. A localhost IP-je minden kriteriumnak megfelel, es jo esetben connection refuseddel, rossz esetben 404 vagy 500 -as hibaval szall el – sokkal gyorsabban.

  Raadasul – en biztosan atfutnam a listat, es kezzel emelnem be, semmikeppen sem valami kulso batch file-lal – egyreszt sokunk hasznalja a hosts fajlt masra is, mint ad blokkolasra, masreszrol egyszeruen nincs ertelme kockaztatni egy ennyire pitianer muvelet miatt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *