Agymosott

Nemrég baráti társaságban beszélgetés közben elhangzott, hogy tudja-e valaki definiálni, mi az, hogy ‘agymosott’.
Az én definícióm így hangzott: agymosott az, aki védi még a védhetetlent is.
Akiben ugyanis még maradt némi önállóság, az felismeri, hogy a védhetetlen hiba, az hiba. Az általa istenített entitás hibát követett el. Ezt képes be is ismerni.
Akinek viszont már átmosták az agyát, az már hisz. Hisz abban, hogy az általa istenített entitás képtelen hibát elkövetni, azaz a védhetetlen hiba sem hiba, hiszen rengeteg szempont létezik és biztosan lehet olyat is találni, ahol a hiba igazából nem is hiba, hanem sőt. És beindul a racionalizálás, először személyes szinten, aztán a közösségin is.

5 Comments

  1. Ez szép eszmefuttatás volt, de ki mondja meg, hogy mi a “védhetetlen”? Mert enélkül semmit sem ér az egész.

  2. Bocsánat az aktualitásért, de pld. trafikmutyi. Erről még hangfelvétel is van és lám a fidesz…. Na és a kiderült rokonsági-baráti (lásd CBA) szálak, legutóbb meg a bebetonozásuk anyagilag. Szóval nálam ez védhetetlen.

  3. @UnA: A piac. Az ügyfelek. A szakértők. A sajtó. A közvélemény.
    A védhetetlen pusztán azt jelenti, hogy bizonyított.
    (És most ne kezdjük előrángatni a kivételeket, mert nem doktori értekezést írtam, hanem egy pár soros meghatározást.)

  4. @Joe: nem arról beszéltem, hogy nincs ilyen, de ahogy figyelni szoktam az embereket, az ún. igazságok, amiket állítanak, néhol félig, de sokszor teljesen megalapozatlanok. Tehát én óvatos lennék, főleg hogy az említett sajtó és piac is erősen az érdekek mentén mozog.

  5. @Joe: szerintem van passzív agymosott is. Nem védi a védhetetlent, csak konokul hallgat és be van szikkadva az agyába hogy 2 láb rossz, 4 láb jó. És ebben a tudatállapotban marad akkor is, amikor már a húst rágják le róla a négylábú disznók :)

    @UnA:
    Nagy igazságod van, sok dolog megalapozatlan hiedelem amit fix igazságként tárnak elénk.
    És van a másik véglet is, sok olyan alapvető törvényszerűség van amiről el sem tudják képzelni az emberek hogy ígaz és senki sem meri az igazságot eléjük tárni. pl.:
    – devizahitelesek megsegítése brutális igazságtalanság társadalmi szinten
    – a választóknak kedvező populista állami intézkedések évtizedekre vetik vissza az ország morális és kultúrális fejlődését a polgárosodás útján, ezzel konzerválva a nyugathoz visszonyított lemaradásunkat
    – magyarországon a nyugati országokhoz képest nem költünk sokat mobilozásra és annak is brutális része adó, sokkal olcsóbb lenne a zembereknek, ha nem sarcolnák külön meg a szemét multikat… (ne a zemberek fizessék meg ugye…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading