Olvasgatok

Készült 2012-ben egy diplomamunka. Merész koncepcióval azzal foglalkozik, hogy mi lenne, ha az egészséges környezetet választanánk az autóbűz és a zaj helyett? Magyarul, mi lenne, ha a teljesen felesleges és pusztán rövidtávú előnyökkel bíró Külső Keleti Körút helyett egy zöldgyűrű épülne ki: azaz egy Újpesttől Soroksárig tartó erdős, parkos egybefüggő terület. A tervezet logikája egyszerű: a KKK a pesti periféria _összes_ zöldterületét kinyírná, cserébe jelentős autóforgalmat (pl. az M0 rövidítési lehetőségét) vinné be a kertvárosba, mindezt rövidtávú előnyökért (logisztikai központok, bevásárlóközpontok) – márpedig _a város_ mindenképpen jobban járna ennél egy 40 kilométer hosszú parkerdővel. Sajnos csak hosszabb távon, ráadásul a parkerdőben nincsen pénz, nincs mit ellopni, szóval nem is kérdéses, politikusaink melyik változat mellett fognak dönteni. De a diplomamunka érdekes gondolatkísérlet volt.
A szerzője azóta Svájcba költözött.

A pesti zöldgyűrű koncepciója

4 Comments

  1. Így szoktunk járni! Most épp a vízhasznosítás kering a faszbukon mint energia, ha igaz nagy dolog, az is, hogy nincs befektetője!

  2. Valahogy nem megy ez nekünk!

    Mostanában csak a pénzsíbolás a szempont. A dunai vízlépcsőknél kizárólag a rendszerelleni tiltakozás volt a lényeg. Azt is szívjuk napjainkig.

  3. Na ja, bár az a szép Duna kanyar…..! Az igazán vízügyes szakik már akkor mondták, hogy nagy bajokat hozunk magunkra a jövőben ha nem építjük meg, de ugye a politika oldotta ezt is meg és nem a szakma. A Szlovákok szerintem azóta is röhögnek és biztos kárognak a C variáns költségei végett, és persze szerződés szegőnek mondanak e tárgyban minket és nem is alaptalanúl talán.

  4. Nem is a penznyeles itt a gond, hanem az, hogy azon tul nincs semmi. Masutt is egy hatalmas penznyelo minden komolyabb beruhazas, nincs uj a nap alatt, de emellett azert figyelik a megvalositast is. Nalunk ez utobbi nincs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading