Olvasgatok

Na, itt van, amiről állandóan beszélek. Hogy a pénz önmagában képlékeny, a bizalom adja a gerincét.
Az alábbi írásban egyértelműen ott van az ok, hogy
– Miért vált olyan súlyossá a 2008-as válság?
– Miért követett el az ország mostani vezetősége – konkrétan Orbán Viktor és jobbkeze – durva rendszerszintű hibákat?

Gyerekkori olvasmányélményeim közül az egyik, ami leggyakrabban előjön, az egy Mikszáth novella, amelynek alap története, hogy a kis Mikszáth egyik házifeladatát úgy oldotta meg, hogy saját fogalmazás helyett kimásolt egy történetet a Kincse kalendáriumból. Tanára elolvasta, és ugyan nem hitte el, hogy ő írta, de nagyon megdícsérte érte, és azt mondta neki, hogy ezek után ennél rosszabbat nem írhat.

Ez nálam pont fordítva történt. Amikor felolvastam a házifeladatot, a tanár irgalmatlanul leszidott, hogy volt pofám lemásolni a könyv hivatalos ismertetőjét – és amikor ragaszkodtam hozzá, hogy ezt én írtam, még gátlástalan hazudozónak is nevezett. Nem is lett belőlem Mixát.

Egy igen jó írás a bizalomról

4 Comments

  1. No jó, de azért kíváncsi lennék, hogy ezek ketten mit olvasgattak?

  2. Joe, én arra lennék kíváncsi, hogy biztosan azt a cikket linkelted-e, amihez ezt a posztot írtad. Elismerem, hogy a valóság alapvetően személyes, ezért el tudok képzelni olyan mondatokat is hozzá, amiket melléraktál – de valahogy számomra nem logikus. Sem a pénzügyi válság, sem a kormányzati bizalom.

  3. Pedig teljesen logikus a dolog, gondold vegig. A 2008-as valsag egyertelmuen a bizalomdeficitrol szol, itthon raadasul ez meg elesebben igy van, a 2010-es valasztasok gyakorlatilag semmi masrol nem szoltak, minthogy egy orszag vesztette el a bizalmat az eppen hatalmon levo partban, ezert tudott a jelenlegi kormany ketharmados tobbseget szerezni.

    A kormany intezkedesei egy teljesen masik vonulat. Bar maguk a dontesek is megkerdojelezhetoek, a nagyobb problemat a szuletesuk korulmenyei okozzak. Amikor kepviseloi inditvanyokkal kormanyoznak egy orszagot, amikor a hatastanulmany szo harom even keresztul senki szajabol el nem hangzik, amikor a kolapokra vesett alkotmany alatt atlyukad a lap, annyit kell javitani benne, ahol a diplomacia szo valami taskafelet jelent, ott nem tud megszuletni egy egeszseges bizalom sem az EU, sem a cegek (kul- es belfoldiek egyarant), sem pedig a bankok reszerol, nem emlitve a lakossagot. Kormanyoztak ezt az orszagot rosszabbul is, de soha nem volt ilyen alacsony a bizalom az orszag aktualis vezetesevel szemben.

  4. @hrongyorgy: Ez a válság nem bizalomhiány, hanem egy korábbi esztelen hurráoptimizmus korrekciója. Számomra azóta is felfoghatatlan, hogy miért mentek bele egyébként hozzáértőnek látszó pénzügyi cégek ilyen manőverekbe. Persze tudom: nem akartak lemaradni az extraprofitról.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading