A jógázó kígyó

farok: kigyo();
goto farok;

1.
Az őszi borzalmas esemény után – mely azóta itthon kétszer is előjött és csak másodperceken múlt, hogy egyik sem lett ugyanolyan komoly – két párnával felpolcolva alszom.

2.
Csakhogy amióta két párnával alszom, tönkrement a derekam.

3.
Tönkrement derékkal nem megy a mozgás: a séta is alig, nemhogy kerékpár és kajak.

4.
Ha nem mozgok, nem fogyok.

5.
Ha nem fogyok, nem csillapodik a reflux.

6.
A kígyó a saját farkába harapott.

9 Comments

  1. Meg kéne törni a kört. A reflux okai között számos pszichés is található. Ezzel esetleg érdemes lenne elbíbelődni, mert esetleg feleslegessé válna a két párnán alvás.

  2. Hunyadi János gyógyvíz?

  3. @meow: Igen, van pszichés ok is, és érdemes is vele foglalkozni. De hatásában sokkal kisebb, mint az egyszerű fizika.
    A refluxot úgy lehet egyszerűen modellezni, hogy van egy gumizsák, a tetején egy egyirányba működő szeleppel. Ezen a szelepen visszafelé különböző okokból történhet anyagáramlás.
    1. Rossz a szelep.
    2. Jó a szelep, de van valami ok, mely a normálisnál erősebb nyomást gyakorol a zsákra.
    A 2. pontnak lehet egy csomó alesete. A túlsúly például folyamatos plusz nyomás. Bizonyos ételek emésztése meglehetősen intenzív, azaz hirtelen sok gázfejlődéssel jár. Ha a delikvensnek sok a sava, akkor a normális ételek emésztése is lehet túl intenzív. És itt jön be a psziché: a stressznek is van egy gyomorösszehúzó hatása. Ezekkel mind lehet küzdeni, a legtöbb ember életében elő is fordul olykor-olykor refluxjelenség.
    Nálam viszont az első ok áll fent, ami egész konkrétan azt jelenti, hogy reflux mindig van. Az már a 2. pontban leírtakon múlik, hogy nagyon sok, közepes, vagy kevés… de olyan nincs, hogy nincs.

  4. @meow: +1. Ha ilyen egyszerű fizika volna, ahogy Joe írja, akkor mindenkinek azonos betegségei volnának.

  5. meg a szivar,meg a bor,meg a kávé ugye? és van valami helikopter baktérium :-) (helikobacter),nézték már?

  6. @Hvala: Bakter nincs. A szivar, a bor, a kávé (plusz a csokoládé) a savkeltésen keresztül hatnak, de arra folyamatosan szedek gyógyszert.

  7. megbocsáss,de vitatkoznék veled,ti. nem a savat fokozzák,hanem a nyelőcső alsó záróizom tónusát gyengítik ,minek által az kinyílik és a savas cucc felkerül oda ,ahol nem lenne semmi dolga.a következmény persze ugyanaz:-(
    (pár hónapja én is küszködök)

  8. Kösz a pontosítást. (Egyébként nem is tudtam, hogy szivarozol. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading