Függetlenség

Függetlenség… jólét… milyen jól hangzó fogalmak! Ki ne akarna egy olyan országban élni, amelyik már elérte ezt a szintet? Persze, tesszük hozzá rögtön utána, igen sokat segítene rajtunk, ha lenne valami masszív nyersanyagforrásunk, amelyre alapozhatnánk a függetlenségünket, amiből persze aztán következne a jólét is.

Hát, a lónak a farát, sógorasszony.

Vegyük észre, hogy egy ország legfontosabb nyersanyagforrása a rend a fejekben. Ez egy olyan kritikus nyersanyag, hogy ha ez nincs meg, akkor gyakorlatilag mindegy, mink van. Nézzünk konkrét példákat. Norvégiában van kőolaj, de rend is van a fejekben, az ország él és virul, a kellemetlen éghajlati környezet ellenére is. Hollandia, Belgium… egyiknek sincs túl masszív nyersanyagkészlete, de azért elég jól elvannak. (Oké, Belgium most éppen nem annyira, de szeretnék én csak annyira szarban lenni, mint ők.) Ellenben mi is van Iránnal? Majd belefulladnak a kőolajba, függetlennek függetlenek ugyan, de hogy jólét? És mi is a helyzet az afgán lítiummezőkkel?

7 thoughts on “Függetlenség

  1. Igazad van!
    Közállapotainkat tekintve lassan már a kényszeredett, ironikus vigyor állapotában állandósulok. :(
    Ha nem teszem ki a vigyorgót, az jelenti a csavarást.

  2. Sőt Norvégia már arra is felkészült, hogy mi lesz, ha elfogy a kőolaj. A kőolajból félretett pénzből már el is kezdték az új befektetéseket. Találtam megint egy érdekes statisztikát. Az északi népeknél a legnyitottabbak a K+F-re és a kreatív iparágakra, “szabad gondolkodni és ötletelni”. Könnyebb rendet teremteni a fejekben, ha az érintett maga is részt vesz benne… ha képes gondolkodni…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *