Stressz

Általánosságban azt mondják, hogy a lassítás, a kiemelt figyelem az élet apró örömeire, elszórt pihenők közbeiktatása… ezek mind-mind csökkentik a stresszt, növelik a lelki békét.
Jelzem, nem feltétlenül értek vele egyet. Ez ugyanis függ az emberi személyiségtől is. Vannak emberek, akik úgy érzik, hogy addig nem szabad pihenniük, amíg egy feladatot el nem végeztek. Számukra a pihenés nem igazán pihenés: végig azon jár az agyuk, hogyan is fogják folytatni a pihenés után, mi minden van még hátra. Ennek legdurvább változata az az ember, aki úgy érzi, hogy az egész életének van egy küldetése. (Pihenni? Majd a temetőben.)
Aztán vannak emberek, akiknek disszonanciát okoz, ha valamit beígértek egy határidőre és nem teljesítik. Még ha képesek is felelőtlenül pihenni a feladat lezárása előtt, ha később megcsúsznak a határidővel, akkor a lelki veszteségük nagyobb lesz, mint az a nyugalom, melyet közben a pihenéssel nyertek. Azaz náluk a stresszoldó, spontán pihenés is csak akkor működik jól, ha előtte alaposan megtervezték.

18 thoughts on “Stressz

 1. tudtad,hogy a személyiség szó a latin persona,azaz álarc,maszk szóból ered.vagyis nagy az esélye,hogy ilyen -olyan behatás,ráhatás.etc,hatására képes változni,persze ha akar

 2. Egyetértek azzal, hogy a stresszkezelés tudatos dolog. Magától nem jön. És bizony, ahogy írtad, a módszer mindenki számára eltérő. Nekem azóta csökkent a stresszállapotom, amióta (1) tudatosan keresem a dolgok jó oldalát, előnyét (2)képes vagyok belátni és elfogadni dolgokat, úgy, ahogy vannak. Le is ment az általános pulzusom 100 alá azóta.

 3. @Hvala: Igen, ezt nevezik spontán módon személyiségfejlődésnek. :) Bár nekem úgy tűnik, nem minden jegyet tudunk megváltoztatni. És van olyan, amelyiket nem is akarjuk. :)

 4. @asdfjklé: 100 alá? Nekem rendszeresen 65-75 között mozog. Akkor én stresszmentes életet élek? ;)
  Egyébként tény, hogy én is irtom, ahol tudom. Sport, legrosszabb esetben séta, az összes órám a fiókban van (idegeskedjenek egymás között), olvasás, aztán írás saját szórakoztatásra, meg ilyenek. Csak közben nem tudok nem figyelni a határidőkre.

 5. My two favourite Jerome K Jerome quotes:

  “I love deadlines. I love the wooshing sound they make as they go past”

  “I love work. I have a whole collection of it, which I take down and dust occasionally”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *