Kétség

Nincs is annál nagyobb öröm, mint amikor az embernek pokolian megfájdul jobb oldalt a foga: ugyanis ezzel végre sikerül eldöntenie, hogy nem azért alszik napok óta kataflánnal a bal oldali fogfájása miatt, mert a foga szúvasodott el – mely esetben ugyanis szét kellene verni a szájában a komplett alsó hidat – hanem csak egy újabb, immár hosszabb gyomorsavtúltengési roham hatalmasodott el annyira, hogy habár már napok óta a maximum adagot eszi a savképzést gátló gyógyszerekből és a reggelt rendszeresen szódabikarbónával kezdi, ennek ellenére mégis annyi sav párolog fel a szájába, hogy marja a zománcot a híd alatti élő fogakon, ahová persze nem lenne szabad feljutnia, de a tartósan magas vércukorszint miatt az íny sorvadásnak indult, így mégis feljut, és bár a vércukrot lehet gyógyszerrel csökkenteni, de gyanú szerint pont ez a felelős a túl sok gyomorsavért, mely folyamatoknak persze az lesz a vége, hogy azok a fogak egyszer tényleg el fognak szúvasodni, de szerencsére még nem most – majd a röpke megnyugvás után az intenzív savtermelés bebizonyodása egyből elplántálja a kétséget, miszerint lehet, hogy az öt hete folyamatos köhögést okozó nátha is már rég elmúlt és egyszerűen csak a sav irritálja a légutat.

30 thoughts on “Kétség

 1. Most már tényleg menj el egy jó természetgyógyászhoz. Ennyi baj egyszerre, ráadásul ilyen sokáig… ennek már kevés a nyugati orvoslás tünet-centrikus kezelése. Nem szeretnék reklámozni, ezért linket teszek ide, mert azt csak te látod:
  http://www.holistic-pulsing.hu/
  Ő nagyon jó abban, hogy a sokféle, egymással kevéssé összefüggőnek látszó probléma mögött meglássa – és kezelje – a valódit.

 2. Köszi. (Kiengedtem, mert nem tartom reklámnak, emellett lehet, hogy valaki másnak is jól jön.)

  A magam részéről még küzdök az új körzeti dokinővel, egyelőre bízom benne.

 3. @zso:
  Ebben biztos vagy? Én reggelire rendszeresen mandarin/ananász keveréket eszek, de ezektől mindig van egy enyhe gyomorégésem. (A szopogatós C vitamintól is.)

 4. “A szódabikarbónánál minden csak jobb lehet.”.kivéve a Neurosan-t,bár kétségtelenül hatásos,meg természetes,meg…,de élvezeti értéke erősen vetekszik ,ha nem felülmúlja a hagyományos fehér porét:-(((((szerintem.itt ropog a fogam alatt csupán az emlegetésétől is,pedig bírom a gyűrődést)

 5. A Neurosant fel kell oldani vízben és gyorsan meg kell inni. Nem öblögetni kell vele :-)
  A citrom lúgosít, bár én sem hittem el sokáig anyunak, sajnos…

 6. Ez a citrom izé, ez durva. Ugyanis működik. Még citromlével is.
  Teszt: egy pohár enyhén bubis ásványvíz. Két perccel később erős fogfájás, azaz feljött a savgőz. Öt perc múlva elmúlik. A kisérlet bármikor reprodukálható.
  Másik teszt: az ásványvízhez öntök egy kevés citromlét. Semmi fogfájás. Szintén reprodukálható.

 7. @zso: Ezt már beszéltük. Alaphelyzetben nagyságrendekkel többre tartom a pálinkát a whiskynél, de ha arról van szó, hogy szivar mellett megnedvesítem a számat (és tényleg csak ennyi), akkor oda whisky, rum vagy konyak való.

 8. Olvass utána. Én se hittem, de tényleg működik. (Valszeg a citromsav gyenge sav, a citrom egyéb anyagainak a lúgosító hatása legyőzi.)
  (Mondjuk ettől a megfogalmazástól Balatoni Lajos egy hétig egy irányba szaladt volna.:)

 9. Hát nem tudom.
  A biológus kollégám már egy órája ezen röhög. Mindenesetre Ő nem hisz benne.

  Még az idén megkérdezem Balatoni Tanár Urat ez ügyben.
  Igérem .:-)

 10. @sztupi: lényegtelen, hogy “placebo hatás”, ha működik. Főleg ha mellékhatás nélkül, ilyesmiért a gyógyszergyártók fél karjukat odaadnák …

 11. @UnA: Kipróbáltam. Nekem nem jött be . Égett tőle a gyomrom mint a pokol :-(. Utána fel kellett falnom egy zacskó kekszet.
  Én ezt kihagyom ezek után.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *