Még mindig az alkalomhoz illő könyvek

Nem tehetek róla, de még egy Pratchett könyv jutott eszembe a hétköznapjainkról, így azt is elmesélem.
A varázslók egyetemén (Láthatatlan Egyetem) a világot teremtő nyolc varázsige egy könyvbe van bezárva, mely könyv gyakorlatilag megközelíthetetlen. Az a hír járja, hogy aki ezt a nyolc varázsigét felolvassa, a világ ura lesz. Vagy elpusztítja a világot.
Az egyik középszerű varázsló (a filmben Tim Curry játszotta, zseniálisan) úgy dönt, hogy e varázsigék segítségével fogja leigázni a világot. Hatalomtechnikában nagyon profi, szép lassan elteszi láb alól a hierarchiában előtte álló varázslókat, sőt, nem kevés szerencsével a fővarázslót is elintézi. Ő lesz a Láthatatlan Egyetem arkrektora.
A varázsigék észlelik a problémát, az egyik ravaszul megszökik, úgy, hogy belebújik egy tehetségtelen varázsló fejébe, majd úgy intézi, hogy az messzire távolodjon el a várostól.
Az arkrektor úgy dönt, hogy neki így is jó, akkor felolvassa a hét varázsigét. De itt csúnyán elszámolja magát, kiderül, hogy messze nem akkora spíler, mint azt gondolta magáról. Nem bír felnőni a feladathoz, nem bírja a fejében tartani a varázsigéket, elborul az agya – a világ pedig elindul a pusztulás felé. Ekkor jelenik meg a tehetségtelen varázsló, felolvassa a nyolcadik varázsigét, az arkrektor feje felrobban, a nyolc varázsige a levegőben egyesül, a pusztulás megáll, sőt, minden visszarendeződik a korábbi állapotba.
De hát, mint tudjuk, ez is mese.

1 Comment

  1. Az ilyen happy end sztorikat szeretem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading