Népszámlálás

A számlálóbiztosok október végéig már csak azokhoz csöngetnek be, akiktől nem érkezett kitöltött kérdőív elektronikusan vagy papíron – közölte Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője szerdán az MTI-vel.
link

Izé… nem arról volt szó, hogy ez a kérdőív anonim?

10 Comments

  1. Jajj, ne kezdd már te is :) Az anonimitás azt jelenti, hogy a válasz nem köthető össze a válaszadó személyével. Az természetesen nyomon követhető, hogy Te leadtál-e adatokat.

    Ugyanolyan, mint a választás. A névjegyzékben szerepelsz, tehát követhető, hogy éltél-e választói jogoddal, de az nem tudható, hogy a borítékban milyen szavazat lapul.

  2. Bocs, erről a történetről lemaradtam. :) De mindig tanul az ember.

  3. Pongyolán fogalmaztak, a helyes kifejezés: “azokat a lakásokat keresik fel, amelyekből/ről nem érkezett kérdőív”… (címre mennek, a lakáskérdőiv meg címhez kötött…)
    Dr. Szöszi: jaja, teljesen anonim, nem köthető a válaszadó személyéhez… Csak a személyi kérdőív kötődik a lakás-kérdőívhez, az első kérdés pedig a válaszadó pontos születési dátuma… Innentől már soha nem találnak meg, hiszen ezen a címen is több száz 73.04.26-án született lakos van… :)
    Az a select parancs, ami meg leszűri a választói névjegyzék adatbázisából az adott címre bejelentett párszáz embert, még egy évközi zh-hoz is kevés lenne beugró kérdésnek…

  4. @BB: indirekt összerendelés elképzelhető, ettől még anonim, mert nincs közvetlen kapcsolat :)

  5. ja,meg hol laktál a születésedkor és mondd már meg légyszi pontosan hol is dolgozol (ha igen)(kíváncsi lennék ,h ezt a kérdést hányan olvasták tovább?)

  6. Az anonimitas egy nagy humbug, egy csomo olyan kerdest is feltettek, amihez amugy kozuk nem sok lenne, mert mar vagy tudjak, vagy nagyon konnyen megtudhatjak. A boritekos tortenet miatt az egesz raadasul tiszta penzkidobas.

  7. A népszámlálás kapcsán is, de úgy egyébként is nem túl jó véleménnyel vagyok a KSH-ról, főleg ami mögötte van, és amikor másoknál is rábukkanok hasonló vélekedésre, igazán megnyugtatott, hogy nem vagyok egyedül! :-D

    Ezért is szoktam mosolyogni az olyan cikkeken, hogy “Mit tudhat rólunk a Facebook, Google, Microsoft stb.?”

    Például:
    http://www.origo.hu/techbazis/internet/20110926-minden-lepesunket-koveti-a-facebook-ha-akarjuk-ha-nem.html

    Hahaha :-D

    Kit érdekel, amikor a KSH minden adatot ellop(hat) tőlünk, és teszi ezt teljes felhatalmazással, (jogszerűen?!?!). Ha valaki jobban megnézte, legalábbis én kerestem, de nem találtam meg, hogy milyen adatvédelemmel kezelik majd az adatokat, nincs róla semmi. Azt viszont igen, hogy köteles vagyok az adatszolgáltatásra.

    Nem, hogy nem anonim, egyenesen teljes profil megrajzolásra alkalmas a kérdőív. :-(

  8. Van egy általános adatvédelmi törvényünk. Abban sztem nincs benne, hogy kivéve KSH.

  9. Jelentkezem! A 1990-ben pont a Népszámlálás után kezdtem el dolgozni a KSH-ban, profil- és térképrajzolóként vettem részt az adatok CD-re álmodásában. Annyira jól dolgoztam, hogy amikor jött a 2001-es, visszahívtak (időközben elmentem újságot írni), és hű, mennyi mindent csináltunk, de a legvégén az optikai feldolgozóval versenyben rajzoltunk profilt. Régi szép idők. Azóta persze már a járda sem úgy lejt a Fényes Elek utcában. Mostanában, ha profilt akarok rajzolni, kiülök a Vörösmarty térre.

  10. @Neo: szerintem ne keverd össze a két dolgot. Az internetes cégek erőteljes profilozása nem közismert dolog, ezért van szükség arra, hogy ezt megismerjék. Az országos statisztikát pedig lehet nem szeretni, de sajnos ugyanúgy törvény van rá, mint pl. a kéményseprésre.

    Sajnos a modern állam *mindenhol* erőteljesen igyekszik rátelepedni az adatokra, pl. az angoloknál a származás megadása is kötelező az iskolában – erre nálunk azonnal rasszistát kiáltanának.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading