Thassos. És? (1/6)

 

A címbeli kifejezés nem lebecsülés akar lenni, hanem a túra során elharapódzott nyelvi fordulat.

Fordítva van a fejeden a sapka.
Igen. És?

Kilóg valami a fürdőgatyádból.
Igen. És?

 
Előkészületek

Az időpont már régen megvolt: 2011.06.18-26. Több résztvevőnek is csak ez és kizárólag csak ez az időpont volt jó, tehát még csak lehetőség sem volt tologatni.
Nálunk annyiból volt kalandosabb, hogy Barna 17-én nyelvvizsgázik – de hát ez még belefér. Nincs is jobb, mint nyelvvizsga után egy hét kajakozás az Égei-tengeren.

Aztán jöttek a kavarások. Barna középiskolája átrakta a tiszai vizitúra idejét, 25-ei kezdésre. Nyeltünk egyet. Eredetileg úgy terveztük, hogy lesz egy viharnap, azaz ha szerencsénk van, akkor a végén lesz egy olyan napunk, amikor csak úgy strandolgatunk, várost nézünk. Na, ez ugrott. Ha nem lesz vihar, akkor jövünk haza egy nappal korábban és Barna még el tudja érni a vizitúrát. Ha lesz vihar, akkor vonattal megy utánuk és találkoznak az első napi szálláshelyen.

Ekkor kezdett el kavarni a nyelviskola. A hivatalos értesítésben már azt írták, hogy a vizsga 18-án lesz. Közöltem Barnával, hogy vagy elintézi, hogy mégis 17-én menjen, vagy itthon marad. Fáradságos munkával át is tudta rakatni a szóbeli vizsgát 17-re. Az írásbelit nem.
– Hogyhogy nem? – ugrott fel a szemöldököm.
– Már mindent megpróbáltam. Az adminisztrátor menekül, ha meglát. De nem sikerült.
– Na várjál csak. Majd felhívom és leordítom a haját a fejéről!
– Inkább ne.
– Miért?
– Mert az írásbeli rész központi. Minden iskolában ugyanakkor írják.
– Aha.
Maradt a kavarás a görög úttal. Az eredeti terv szerint nem kompolunk át Thassosra, hanem az autókat már Keramotiban letesszük és kajakkal megyünk át a szigetre. Az első táborhely nem messze lett volna Thassos városától. Azaz ha egy nappal később megyek és elérem a hajnali kompot, reggel utól tudom érni a társaságot még az első táborhelyen. Hogy milyen élmény lesz egy éjszakai 14 órás vezetés után pihenés nélkül leevezni egy napot, azzal ráérek majd ott foglalkozni. Nej jelentkezett, hogy szívesen vezet ő is, így legalább váltva tudunk aludni a kocsiban.

Aztán egy héttel a túra előtt jött egy vevő a kettes kajakra. Eladtuk. Szerencsére volt B tervünk, már korábban kölcsönkértünk egy kajakot ismerőstől, de ez azt jelentette, hogy hazafelé kerülni kell Pécs felé, visszaadni a kajakot. Fel fogjuk lendíteni Közép-Európa benzinforgalmát. A meteorológia jó időt mutatott egész hétre, a viharnapra úgy nézett ki, nem lesz szükség, így belefér a pécsi kerülő.

És akkor már csak a pakolás maradt hátra. Ez az első olyan kajaktúránk, ahol nem csillagtúrázunk, hanem megyünk, kikötünk, alszunk – aztán megyünk tovább. Nyilván bonyolultabb a készülődés.
Mentálisan is. Kiadtam mindenkinek, hogy olyan kevés cuccot pakoljon, amennyit csak tud, mert a kajakban el kell férnünk.
Nej hozta le este vízhatlan zsákban a motyóját.
– Sok! – vágtam rá egyből.
– Kizárt dolog! Ebből már nem lehet elvenni.
– Mit raktál be?
– Egy rövidujjú pólót, egy hosszúujjú pólót, két váltás fehérneműt…
Elhallgatott. Mindketten pontosan tudtuk, hogy ugyanarra gondolunk.
– Na látod, mondtam, hogy mindig lehet szűkíteni a keretet – jegyeztem meg szeliden.

Egy nappal indulás előtt tartottam egy próbapakolást az udvaron.

From Thassos 2011

Csak úgy sorakoztak a kérdések: beférnek-e a cuccok a kajakokba? A kocsiba? A nappaliba?

From Segédlet

Az eredmény teljesen megnyugtatott, a kajakokban bőven volt hely. (Mondtam én, hogy minden túrához kell egy Kodiak.) Lehetett bátrabban ruhát is pakolni. Érdekes módon a kocsiba nehezebben fértek bele a cuccok, de végül azt is megoldottuk. (Volt egy szabad ülés, mert Dóra nem jött.)

Mi volt még? Például sátor. Illetve, az nem volt. Tudtam, hogy a meglévők vacak állapotban leledzenek, de gondoltam a két tök egyforma négyszemélyesből csak össze tudok rakni egyet. Tévedtem. Mindkettő kuka. Elrohantunk a Decathlonba, vettünk egy T3-ast. Vízhatlan zsákok. Ruháknak voltak 40 literesek, de a sok apróságnak kellett volna egy csomó kisebb. Ráadásul a kajakok rekeszeinek a kialakítása miatt inkább sok kicsi zsákot kell venni, mint kevés nagyot. Sajnos ezt a gyártók is tudják, így a kicsi zsákok éppenhogycsak olcsóbbak a nagyoknál. Végül kompromisszum született: csak a nagyon fontos cuccok mennek vízhatlan zsákba, a kevésbé fontosakat kukászacskókba rakjuk és mennek az első tárolóba. (Az eddigi tapasztalataim szerint ezek mindig szárazabbak, mint a hátsók.)

Az útvonalat már korábban megterveztük. Legalább húszszor. Átnéztük a netet, fórumokat, videókat. Keramotiból indulással a kör pont 100 kilométer, azaz egy napra 20 jut. Ideális. Lesz idő szétnézni, a déli napsütésben sziesztázni. Egy húszast akkor is le lehet nyomni, ha nagyok a hullámok.

From Segédlet

A piros szélű sárga körök jelölik az éjszakai szállásokat, illetve az indulási/érkezési pontot. A kék szélű fehér körök pedig a különböző célú kikötéseket (bevásárlás, szieszta, a csapat bevárása).

A meteorológia szerint meglehetősen változatos irányú szélre számíthattunk. (Bizarr érdekesség, hogy pl. az első napra teljesen más irányú és erősségű szelet jósolt a 3 napos és a 9 napos előrejelzés.) De a lényeg, hogy egyszer sem jeleztek 10 kmh-nál erősebb szelet, ez viszont csak szellő kategória. Felhő egész héten nem fogja takarni a napot.

Azaz minden szereplő elfoglalta a helyét és nyugodtan várta az előadást.

7 Comments

  1. baromi jo a felvezetes, alig varom a folytatast :)

  2. Szia!

    Én is voltam ezen a szigeten és mindig örömmel gondolok rá. Szerintem nagyon jó hely. Remélem nektek is tetszett.
    Várom a beszámolódat a szokásos stílusban!

    Balage

  3. Szerintem direkt csepegteti :)
    Amúgy egy huszas hullámzásban szerintem nem mondható kevésnek.

  4. @libazzoli:

    A túra során olyan 5 km/h átlagokat mentünk, ez napi négy óra evezés. (Délelőtt kettő, délután kettő.) A legdurvább szakaszon 3,2 lett az átlag, de a 20 kilométer még így is csak hat óra. Az ennél durvább hullámzás meg már vihar, amikor nem szállunk vízre. :)

  5. Várom a folytatást!

    JoeP a középiskolában is baromi ronda volt az írásod, de most már engem is hajazol. Nagy nehézséget okozott a titkosírásod megfejtése a pakolós rajzon:-)

  6. @sztupi:
    Nem mondod, hogy még az anál intruder kifejezést is el tudtad olvasni?

  7. Pedig de, csak marha sokáig tartott. Van gyakorlatom a desifrírozásban . Sok kölcsön jegyzetből tanultam a fóiskolán :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading