Nosztalgia

Olyan dolgokat csináltam ma reggel, amilyeneket már régóta. Szarul megírt program maradékát takarítottam ki a registry-ből, utána meg környezeti változót írtam be kézzel a PATH változóba.

Belegondoltál már? Utoljára 10-15 évvel ezelőtt kellett az őskövület autoexec.bat fájlban a set path paranccsal játszani.

Adóbevallás. Abevjava.

Feltelepítettem az űrlapkitöltő keretprogramot. Nem indult el. Megnéztem a manualt, azt írták, hogy lehetnek gondok, ha nem rendszergazdaként telepítettem. Márpedig nem, mert közvetlenül böngészőből történt. Uninstall, gép restart. Újabb telepítés, de most már egy kicsit átgondoltabb könyvtárstruktúrába. Nem lehetett. A korábbi telepítés paraméterein már nem engedett változtatni. Uninstall? Ugyan már, a keménytökű programok dafke kitartanak.
Sóhaj.
Regedit. Kigyomláltam mindent, amiben szerepelt az abevjava kifejezés. Restart. Kevés volt. Vagy elrakta még valahová a fájlrendszerben az infókat, vagy lepakolta még kódoltan is a registrybe. A valóban keménytökű programokat még Chuck Norris sem tudja uninstallálni.
Újabb sóhaj. Akkor maradjanak az eredeti paraméterek.
A program természetesen továbbra sem indult el.
Kikerestem, az ikon mögött valójában melyik batch fájl fut. Elindítottam parancssorból. Azt írta ki, hogy nem tud mit kezdeni a .java kiterjesztéssel. Van ezen a gépen egyáltalán java? Ráküldtem egy telepítést, közölte, hogy van és a legfrissebb. Újabb ellenőrzés: az Apeh oldalán van egy check, de aszerint is minden rendben van a gépemen, a programjuknak futnia kellene.
Csak éppen nem fut.

Mi lehet a baj? Nem húzom az időt, nyilván a 64 bit. Ekkor ugyanis a java nem a jó öreg ‘c:\program files\java’ könyvtárba települ, hanem a ‘c:\program files (x86)\java’ könyvtárba. Azaz meg kell keresni a PATH környezeti változót és kiegészíteni a ‘c:\program files (x86)\java\jre6\bin’ értékkel.

És akkor már csak az adóbevallás elkészítése maradt hátra.

This entry was posted in IT.

18 thoughts on “Nosztalgia

 1. Seconded, remek időzítés, én is most fogom felnyomni Win7 64bit-re. Amúgy nem tudom, az Abevjava horrorán segít-e, de a Revo Uninstaller egy nagyon hatékony kütyünek tűnik az ilyen gondokhoz.

 2. “Olyan dolgokat csináltam ma reggel, amilyeneket már régóta. Szarul megírt program maradékát takarítottam ki a registry-ből, utána meg környezeti változót írtam be kézzel a PATH változóba.” De ez neked miért új? Nem azt mondtad, hogy dolgozol Exchange Server-rel is? :P

  Vicc nélkül, szerintem ez mindig benne van a rendszergazda életében. Az APEH felé pedig küldd el a hibát.

 3. @UnA:

  Vicc nélkül, szerintem ez mindig benne van a rendszergazda életében.
  Mármint azokra gondolsz, akik még találkoznak felhasználókkal? :P

  Az APEH felé pedig küldd el a hibát.
  Ez valószínűleg nem fogja érdekelni az Adóhivatalt. A megfelelő java környezet biztosítása a felhasználó dolga.

 4. @JoeP:
  1. a rendszergazda igazi ellensége a szoftverfejlesztő, nem pedig a felhasználó :)
  2. az adóhivatalnál elég sok support infó van fenn, én is elcsodálkoztam, amikor megnéztem…

 5. @UnA:
  2. RTFM. Elmentem a faq-ra, ahonnan le lehetett tölteni egy vaskos telepítési doksit, amelyben kiemelték, hogy mindig az operációs rendszerünknek megfelelő (32/64 bites) java-t telepítsük. Azaz elméletileg tudnak a dologról, le is van írva… csak jól el lett dugva.

 6. “Semmi értelme meglepődést tettetni. Valamennyi
  tervrajz és megsemmisítési utasítás ötven földi év óta megtekinthető a helyi tervezőhivatalban az AlfaCentaurin,
  úgyhogy bőven volt rá idejűk. hogy hivatalos panaszt jelentsenek be. Semmi értelme, hogy ilyen későn kezdjék a
  felhajtást.”

 7. Szerintem vannak problémák, amik csak programozóknál szoktak előfordulni. Vagyis akkor, ha elállítottál valamit a gépeden :)

  Én nem állítgattam semmit a gépen, Java van, ennyit tudok, letöltöttem az ÁNYK-t, ment. Igaz, nálam nincs is több felhasználó, én vagyok a “rendszergazda”, oszt’ jónapot.

  Szerintem az APEH-nél is ebből indulnak ki. Mit kell mindig mindent baszkurálni, maradjon már a seggén a kedves ügyfél :P

 8. @lolz:

  Valószínűleg átsiklott a figyelmed a probléma lényegén. Nem kell, hogy szétkonfiguráld a gépedet, mindösszesen annyit kell elkövetned, hogy 64 bites operációs rendszert használsz és nem az IE64 a böngésződ. Innentől az automatikus java telepítés már 32 bites lesz, mely nem a megszokott könyvtárba telepíti a java-t, azaz az azt kereső programok nem fogják megtalálni.

 9. Nálam egyik gépen megnyitotta a kész pdf-et a másikon nem. Miért? Mert a cél path nem ugyanaz a két gépen és
  cmd /c path\valami.pdf paranccsal próbálkozik
  cmd /c “path\valami.pdf” helyett.
  De hogy fejtse ezt meg egy könyvelő?
  Én is csonkoltatom a programolót.

 10. abev minden evben kap egy dedikalt virtualis gepet, lehetoleg 32 bites os(val|vel|alatt), aztan amikor adobevallas keszen van, akkor full osszecsomagol, elment, polcra felrak. hatradol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *