Pozsony szürkében

Már korábban elterveztük, hogy a hosszú hétvégén kimozdulunk valamerre. Mindegy hová, csak valamerre, mert lassan kezdünk begolyózni a négy fal között. Szépen el is terveztük, hogy kiszaladunk Temesvárra – így keveredtünk végül Pozsonyba. (Indulás előtti éjjel megnéztem a meteorológiát – és Pozsony egy árnyalattal jobb minősítést kapott.)

Ja, meteorológia. Azt mondták, hogy esni fog hó, meg esni fog eső és sütni fog a nap. Félelmetes, milyen fejlett ma már a tudomány, mert mind megvolt. Négy órán belül.

Azt, hogy nem éppen városnéző sétálgatós idő lesz, már Komáromtól láttuk, mert a szélerőművek végig úgy pörögtek, mint Karl Marx a sírjában. Mondtam is Nejnek, nem csoda, hogy ilyen erős szél van, amikor ennyi ventillátor van bekapcsolva a környéken.

A parkolót már otthon kinéztem a Google Earth segítségével. Nagyon hasznos progi, de van egy súlyos hibája: a kerítéseket nem nagyon mutatja. Pozsonyban meg akárhány parkon át akartunk vágni, mind be volt kerítve.

Nagyítás

Az elnöki rezidenciától mindenféle parkokon keresztül sétáltunk le az előre kiválasztott ebédelőhelyünkig. Mi más is lehetett volna, mint a Mamut? Közép-Európa legnagyobb sörözője, több szinten – de egy légtérben – kábé kétezer férőhely, sörbefulladás. Az épületet meg is találtuk, de odabent már csak játékgépeket meg kaszinót leltünk. Végül egy öltönyös embert kérdeztem meg, árulja már el, mit csináltak azzal a borzasztó nagy sörözővel, de csak sejtelmesen mosolygott. Nem, söröző itt már nincs.

Nagyítás

Az ajtóban még lefényképeztem a nyomokat – lásd zöld, mamutos címer – de már látszik a szerencsejátékos valóság is. Ráadásul ekkor volt éppen az esős rész, bíztunk benne, hogy odabent vészeljük át az esőt. Nos, nem.
Ekkor azért nem éreztük túl jól magunkat. A séta, mely a Google Earth-ben olyan kellemesnek tűnt, valójában nem volt az. Kerítések akadályoztak, a lomb nélküli fák kifejezetten szomorú hangulatot árasztottak, a szökőkutak megszöktek, az ég ólomszürke volt, az épületek meg… ronda szocialista kockák, váltakozva modern üvegkockákkal. Így érkeztünk meg a Kijev szállodáig, mely annyira tömény esszenciája volt ennek a nyomorúságnak, hogy majdnem agyonnyomott.

Nagyítás

Nagyítás

Szerencsére egy jó nagy séta után bevettük magunkat a belvárosba, így helyrebillent a szépérzékünk. Illetve, nem csak az. Hosszas keresgélés után találtunk egy éttermet, melyben végre már voltak szlovák kaják is. Mindenhol máshol csak steak és steak. Ja, meg steak. Gondolom, a nagy szlovák pampákon legelő hatalmas tehéncsordákból. (Ez valahol ott lehet a legendás szlovák borvidékek környékén. Mert valahol ezeknek is biztosan lenniük kell, hiszen annyi borozót, illetve borboltot láttunk a belvárosban.)

Nagyítás

Nagyítás

De vissza a csipkelődésből az étterembe, mert itt kezdett el egyenesbe billenni a hangulatom. Ettünk káposztalevest, sztrapacskát és ittunk hozzá csapolt barna Kozelt. Tökéletes élmény volt. Habár odakint minden egyes fűszál igyekezett beleolvadni a domináns középszürkébe, de bennem odabent rétek harsogtak, pillangók illantak, madarak csiripeltek. Csak ezért az ebédért is érdemes volt kimenni.

Innentől levadásztuk az összes idétlen szobrot, az ‘Ööö’ nevűtől a padnak támaszkodó Napóleonon, a csatornából kimászó bárgyúképűn és egy furcsa Andersen szobron(1) át az “Izé…” nevűig.

(1) Valahogy nem ugrik be a csigákról írt Andersen mese.

Nekem tetszett, hogy ennyire merik komolytalanra venni a figurát. Nem kell mindig égőszeműnek lenni. (A strandoló nők szobor pedig kifejezetten izgalmas kompozíció volt.)

Nagyítás

Nagyítás

Két érdekes plakát. Az első gyárilag furcsa: Meciar és még valaki szöges bakancsban pórázon vezetik a szemlátomást meghülyített Justiciát. Nem tudom eldönteni, hogy ez most politikai bátorság, vagy csak döglött oroszlánba rugdosás? A másik viszont az úgynevezett nép úgynevezett szava: egy mindenhonnan ránk köszönő plakátnál a ragasztók elkövették azt a hibát, hogy az egyiket túl alacsonyra ragasztották, így a zembereknek lehetőségük volt hozzáfűzni a véleményüket is. Azt hiszem, a pöcs orr nem szorul kommentelésre. (Persze lehet, hogy csak egy infantilis kölyök volt. Vagy egy turista.)

Fel a várba…. majd vissza le. Gyakorlatilag semmi érdekeset nem láttunk, még a feltúrások is fel voltak túrva. De ezt már megszoktuk. A tömeget a szezonban egyikünk sem kedveli, szezonon kívül meg lezárások, felújítások tarkítják a barangoló ember életét.
Biztosan szép lesz, ha elkészül.
Még nyomtunk néhány nyolcast a belvárosban – nehogy már legyen olyan utca, amelyiken nem mentünk végig – aztán visszasétáltunk a kocsihoz és irány haza. Alapvetően jó ki séta volt, elmondhatjuk, hogy nem Budapesten áztunk át, hanem Pozsonyban, ami azért mégsem ugyanaz.
Egy dolgot bánok, de nagyon: nem tudtunk bekeveregni a kocsival valami nagyobb élelmiszerbolt mellé. Pedig tudtam volna hozni barna Kozelt is, meg hasonló színű Aranyfácánt is.

Majd legközelebb.

Az összes kép

6 Comments

  1. Auparkban kell leparkolni az Új hídhoz közelebb. Bevásárlás biztosítva. Általában másodikra az ember már nem téveszti el a letérőt :) a parkolóba. Külön négysáv viszi a Pozsonyt kerülő forgalmat és külön egy-egy sáv a városi forgalmat. Ha későn szólnak akkor az ember tesz még egy kört, s addig városnézés autóból.
    Innen gyalog az egész pozsonyi Óváros közel van.
    Mihálytorony (Michalská veža) Pozsony egyik elengedhetetlen szimbóluma. A Mihálytorony alatt el van helyezve a nulladik kilométer, amelytől bizonyos világvárosok távolságát számítják Pozsonytól. A Mihálytoronytól belátható az egész Mihály utca, amely a legrégebbiek egyike a városban.
    Minden keresztény város büszkesége a plébánia templom. Kétségkívül érvényes ez a Szent Márton székesegyházra is – a legnagyobb, legrégebbi és legkiépítettebb 14. századból származó pozsonyi székesegyházra is. A Szent Márton székesegyház koronázó templom volt 1563 és 1830 között.
    A legnagyobb térség az Óvárosban a Halászkapu (Rybárska brána) Panenská és Laurinská utcával való kereszteződésénél található. Az emberek itt szívesen megállnak, hogy meghallgassák az utcazenészeket. A turistákat ezen a helyen a már szertartássá vált Čumil szobránál történő fényképezkedés állítja meg. A Halászkapu egy rövid utcácska Pozsony történelmi központjában. A Halászkapu utcában az 1-es házszámnál áll egy életnagyságú, kezében cilindert tartó férfiszobor. A férfi, mintha egy közeli bejáratból kilépő ismerősét üdvözölné. A nem messze található Čumil szoborával ellentétben, ez a skulptúra, amely élénk ezüst színben fénylik, egy valóságos pozsonyi lakos hasonmása, akit mindenki Schöner Nácinak nevezett.
    Zichy-palota, Pálffy-palota, a régi Városháza, Mirbach-palota, a terebélyes Prímás-palota, amit 1778 és 1781 között építették a régi érseki palota helyén
    A Hviezdoslav tér az egyik legszebb és legélénkebb terek közé tartozik a városban. A Hviezdoslav tér legreprezentánsabb épülete az eredeti Szlovák Nemzeti Színház . Az elegáns eklektikus színházépület 1886 óta éke a városnak. Elődjét a városi színházat gróf Csáky György építette 1776-ban. A város szimbóluma a Carlton luxusszálloda is.
    Hazafele érdemes kitérni Dunacsún, Bős, Medve felé majd vissza Győr . Dunacsúnnál vezetik vissza a vizet Duna régi medrébe , 1995–96-ban itt épült meg szlovákia legmodernebb vízisport központja. A Duna-menti kerékpárút is erre folytatódik. Esetleg mege lehet egy nézni természeti rezervátumot a Liont a csicsói holtágot – Győr helyett.

    Mečiar mellet nem épp döglött akna áll. Štefan Harabin a szlovák Legfelsőbb Bíróság elnöke, volt igazságügyi miniszter :(

  2. Az Auparknál örültem, hogy rá tudtam fordulni elsőre a hídra, dehogyis akartam én ott variálni. De legközelebb már bátrabb leszek.

    Az utolsó előtti bekezdéstől eltekintve a többit megnéztük.

    Esetleg mege lehet egy nézni természeti rezervátumot a Liont a csicsói holtágot – Győr helyett.
    Ez nem hangzik túl barátságosan.

  3. Szia,

    Mi Kassán jártunk így étterem ügyben, bő félórát mászkáltunk mire találtunk egy helyet ahol volt sztrapacska. Igaz ott nem minden steak volt, hanem pizza. Mindenesetre érdekes trend…

  4. elnezest, dadog a komunikacios eszkozom…

    Esetleg meg lehet nézni Liont a csicsói holtágot, egy természeti rezervátumot – Győr helyett.

  5. Félreértjük egymást. Nekem az nem tetszett, hogy “Győr helyett”. Hogyan lehet összehasonlítani egy várost és egy rezervátumot? És hogyan lehet olyat mondani, hogy ne nézzek meg egy várost, mert van valahol egy rezervátum is? Ez olyan lesajnáló a városra nézve, különösen úgy, hogy itt két különböző kategóriáról van szó.

  6. Így nem is állt szándékomban. Csak egy ajánlat volt.Győrt valószínűleg többen ismerik, a Liont szerintem sokkal kevesebben.
    Győrnek is megvan a maga bája, pláne ha ismeri őket az ember :), miért sajnálnám le.
    Biciklitúrán anno, én bizony a rezervátumot választottam Győr helyett. Igaz, Győrt is bekerekeztem párszor:).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading