Kátyú

Mint nem is olyan régen kiderült: ezen az útszakaszon az út építése előtt már a kátyúkat is betervezték, hogy illő idő után a kátyúzásban érdekelt cégnek is legyen munkája. És ez nem vicc, csak annyira mocskos, annyira aljas, hogy normális ember el se tudná képzelni, hogy ilyesmi előfordulhat.
link

Mostanában ez az egyik, ami engem is kiakaszt. Ahogy elolvadt a hó, előszedtem újra a bringát. Van itt az erdő mellett egy kicsi, aszfaltozott utca, durván olyan 7-800 méter hosszú. Hihetetlen mennyiségű kátyú volt rajta decemberig, sötétben kifejezetten nagy kaland volt végigmenni rajta egy országútival. Decemberben nekiálltak, befoltozták az összes kátyút. Egy hétig jó is volt, aztán jöttek az ünnepek, utána meg a havazások. Február végén mentem arra először, gyakorlatilag az összes kátyú megvolt újra. Két hónap alatt a tél elmorzsolta a betömött anyagot.
Ha naív lennék, azt mondanám, hogy nem értem: nem tudták decemberben, hogy tél van? Hogy hideg lesz? Neadjisten hó és jég? Szilikáttechnológiában tanultam építőanyagokról is, tudom, hogy a feladat nem megoldhatatlan.
De persze nem vagyok naív. Ez egy jól tejelő fejőstehén a kátyúzó cégnek. Minél szarabbul dolgoznak, annál hamarabb bízzák meg őket újra ugyanavval a munkával.

[Update]
Jó egy hete újra bekátyúzták. Perpetum Mobile.

1 Comment

  1. Sajnos ez is része az elképesztő és erkölcstelen közbeszerzési rendszernek. Miért ne lehetne 3-5 évre garanciával megrendelni az útépítéseket, -felújításokat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading