Városi vázlat

Nem szeretem túlzottan a nagy szavakat, de ez a weblab – melyet Robiroboter nevű kedves kommentelő ajánlott figyelmembe – gyökeresen megváltoztatta a grafikához való hozzáállásomat.

Azt már pár éve sejtem, hogy karikatúristának nem vagyok túl jó. Vannak remek meglátásaim, tudok vicces szituációkat komponálni, úgy-ahogy le is tudom rajzolni azt, amire gondolok… de megírni sokkal jobban meg tudom. Az írásokban természetesen ugyanaz a képekben gondolkodó látásmód jön át – csak valahogy jobb úgy, ha mindenki magának képzeli el azt a képet, mintha én erőltetek rá az olvasóra egy rajzot. Nem is forszírozom ezt a dolgot annyira – pedig a jegyzetfüzetem tele van kidolgozásra váró témákkal. (Majd. Ha nyugdíjas leszek. Ja, nem… akkor klasszikus gitárt fogok tanulni.)

Viszont a városi skiccelés megfogott. Két érdeklődési területemet is egyesíti: egyfelől szeretek épületeket rajzolni – másfelől meg már régóta érdekel az a terület, hogy mennyi is az a minimális vonal, minimális szín, mely egyértelműen – tehát tényszerűen és érzelmekkel töltve is – visszaad egy érzést, egy tájat, egy városdarabot, egy hangulatot.
Hogy mire gondolok? Nézd meg ezt a rajzot, vagy akár ezt. Egyik sem egy végtelenségig kidolgozott grafika – mégis, mindkettő jóval több, mint ha valaki egyszerűen csak lefényképezte volna az eseményt.

Ezt, ezt a fényképnél többet, ezt szeretném én is elkapni. Most rámentem arra, hogy rajztechnikailag képzem magam – hiszen spontán csak úgy lehet jól rajzolni, ha a szabályos rajzolást már maximálisan elsajátította az ember.
És ha ez megvan, akkor ki lehet ülni városi kávézókba és skiccben megverni a fényképészeket.

6 Comments

  1. Tényleg jó kis blog. Nagyon tetszik egynémelyik. Én is szeretek épületeket rajzolni és annak ellenére le-leülök újabban az utcán, hogy meglenne a szabályos rajzolás maximális tudása. Nagyon nincs meg. Viszont nemigen látom elérhető célnak, ezért inkább csinálom így, amikor úgy adódik.

  2. Teljesen igazad van, én is így csinálnám, ha lenne rá rendesen időm. (Maximálisan sohasem lehet megtanulni rajzolni, az öröm meg megvan akkor is, ha jobbat alkottunk, mint amit először vártunk magunktól.)

    Csak sajnos elég idő, az nincs. Arra van, hogy innen-onnan lopjak egy órát és kidolgozzam egy nehezebb rajz egy-egy részletét itthon… de arra, hogy eltöltsek egy délutánt egy kávéházban vázlatrajzolással, arra nincs. (Mondjuk, abban azért reménykedek, hogy előbb-utóbb megírok minden könyvet, cikket, előadást és utána elképzelhetetlen mennyiségű szabadidő hullik a nyakamba – de ez most még elég messze van.)

  3. Sajnos nekem is csak egy-egy gyors leülésre van időm. Húszperces, félórás szénceruza vázlatnyi időket szoktam lopni mástól, másoktól.

  4. Sajnos nekem is csak egy-egy gyors leülésre

    Istenbizony, úgy olvastam, hogy ‘kisülésre’. :-)

    Viszont félóra… az baromira kevés. Szerintem el kellene döntened, mit is akarsz: lerajzolni az illető objektumot, vagy minőségi időt eltölteni a rajzolással. Ha az első, akkor fényképezd le, és otthon, amikor több időd lesz, akkor a fénykép alapján akár skiccet, akár komolyabb rajzot is készíthetsz róla. Ha viszont a minőségi időtöltés a cél, akkor allokálj rá a félóránál többet és azt töltsd is el a helyszínen. Tudod, olyan ez, mint guminővel szeretkezni: látszólag jó kompromisszum, de valahogy mégsem az igazi.

  5. Hm. Elég új dolog ez nálam. Valóban nem alakult még ki, hogy mit is akarok. Most ott tartok, hogy megtetszik valami, akkor ha van egy kis idő rá, akkor leülök és megpróbálkozom vele. Több-kevesebb, de inkább kevesebb sikerrel. Viszont nagyon jól érzem magam közben, (az eredménytől részben függetlenül) élvezet csinálni. Meg gyakorlás is. Ha nem tenném, akkor az topogás lenne egyhelyben, 100% wannabe.

    Rajzórán egyébként egyszer gyakoroltuk azt, hogy egy viszonylag komplexebb beállítást kellett extrém rövid (10 perc) alatt feldobni, egymás után többet is. Határozottan az csapódott le belőle, hogy fejleszti a lényeglátást.

    Ugyanakkor persze, érteni vélem mit akarsz mondani.

  6. Erre most én mondom, hogy nem vitatkozom veled. :-)
    Teljesen igazad van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading