Calendaring

Annyira dühös vagyok, hogy a fejemet körülvevő lila ködtől szinte nem is látom a billentyűzetet. Kész szerencse, hogy az idegességtől meg a kezem remeg, így a két bizonytalanság legalább kiegyenlíti egymást – tudok gépelni.

A harmadik napomat cseszem el, pusztán azért, hogy működjön a calendar szinkron – úgy, ahogy régen is működött. Félresöpörtem mindent: hipersürgős projektet az ügyfélnél, fizetős munkát maszekben, mindent. Ennek most sokkal magasabb prioritása van.
És ennek ellenére három napja nem boldogulok vele.

Ha legalább lenne valamilyen eredménye… de csak romok, mindenfelé. A munkahelyi gépemen teljesen szét lett verve a kapcsolat, Activesync újratelepítve, patchek, legfrisebb verziók felrakva… hiába. Az itthoni desktop géppel túl sok mindent nem tudok kezdeni, az átok WDMC a Vista része, nem lehet külön kezelni. A PDA pedig… az a legelveszettebb: a mai nap során tíznél többször nyomtam rajta hard resetet, most is a saját vérében fekszik az asztalon, használhatatlanul. Az évek során összecsiszolódott finom szinkronnak nyoma sincsen, mindenfelé csak hullák hevernek a csatatéren.

Egy centivel sem vagyok beljebb. Egyedül a hajam színén látszik, hogy csinálok is valamit.

Kipróbáltam a Google calendart. Azt kell mondjam, az is leverte a lécet. Az ötlet első ránézésre jó… de ha nagyobb mennyiségű adatról van szó, úgy elfekszik, mint hatvanas szög a részeg ácsmester csapkodásai alatt. Elkövettem azt a hibát, hogy több ezer bejegyzéssel próbáltam meg két gépről, kétoldalú szinkront kiépíteni. Tragikomikus volt. Egy szinkronizálásra az adatok 10-20%-a érintetlen maradt. A kiválasztási algoritmus teljesen véletlenszerűnek tűnt. Négyszer-ötször is rá kellett nyomni, hogy ránézésre összeszinkronizálja legalább az egyik gépet rendesen. (Mint utólag a törlésnél kiderült, még így is kimaradt a bejegyzések jó egynegyede.) Ha a két szinkron durván 80%-os hatásfokát összeszorzod, ki is jön egy 64%-os érték.
Igen, sejtem, mit akarsz kérdezni. Mi a francnak van nekem több ezer bejegyzésem? Azért, mert ezt szoktam meg. Nem kérnek enni. 2002 óta durván 12000 bejegyzésem gyűlt össze. A szinkronizálást nem zavarja a mennyiség, hiszen az ablak, amelyen belül egyáltalán vizsgálnia kell a két calendart, az nálam 3 hónap. A régebbi adatok meg elvannak maguknak a szerveren, illetve a pst-ben. Nekem pedig jó, hogy ha évekre visszamenőleg meg akarom nézni, mikor is csináltam ezt meg azt, akkor pillanatok alatt megvan. (Oké, a kezdeti szinkronizációk durvák, de ha egyszer beáll a rendszer, akkor már semmilyen komolyabb terhelés nincs.)

A Google calendar ott hibázza el, hogy nincs benne időablak. Mindig mindent szinkronizál. (Egy kicsit érezhető is a Google gondolkodásmód: ugye a postafiókban sincs törlési lehetőség, mert úgyis annyi helyünk van, hogy nem tudunk vele mit kezdeni.) Nos, ez a mennyiség azért már keresztbeakadt a torkán. A sokadik reménytelen oda-vissza szinkronizáció után vissza is vonultam. Itthon kimentettem a tavaly november előtti bejegyzéseket egy archív pst-be, aztán mindkét oldalon kegyetlenül letöröltem a korábbiakat. Ez volt az a pillanat, amikor a Google calendar végleg megadta magát. Az egyik gépről forszírozva még letörölt addig, hogy a darabszám immár megegyezett a gépen lévővel, de utána a másik gépen már meghülyült. De olyannyira, hogy teljesen szétzilálta a szerveren lévő adataimat, végül un kellett istallálni magát a programot is, sőt, ki kellett dobnom a Google accountomhoz regisztrált calendart is. Nagytakarítás, visszastoppolás. Aztán amikor immár a relative kevés adattal létrehoztam egy újabb osztott calendart, akkor már szépen működött a kettős szinkron, oda-vissza.

De ekkor derült ki, hogy nem viszi át a ‘kategória’ értéket. Innentől viszont kuka.

Rémlett, hogy van valami hasonló a Microsoftnál is. Tényleg van, Outlook 2007 kell hozzá.

Nagyítás

Ha átváltunk Calendar nézetre, ott látható, hogy vannak bizonyos érdekes lehetőségek. Kipublikálhatjuk a netre a naptárunkat, csinálhatunk másodlagos calendart és azt publikálhatjuk ki… mindent lehet, csak Live Id legyen hozzá.
A képen már az látható, amikor a saját Outlookomban lévő mindkét calendart kipublikáltam és a benti gépemről fel is vettem. A három naptár úgy van egymásra téve, mint az írásvetítő fóliái, az egész egy közösnek látszik. (Igen, azért is dupla mindegyik bejegyzés, mert ugye az otthoni és a benti calendar szinkronban van. Legalábbis ezen a héten.)

Itt már nem tapasztaltam anomáliákat – igaz, ekkor már csak kis mennyiségekről volt szó. Rendben látszottak a kategóriák is… de azért ez sem tökéletes.
Gondoljuk végig. Egyik helyen vezetem az egyiket, a másik helyen a másikat. A kettő fóliaként fekszik egymásra. Csakhogy. Mivel a PDA szinkronizál is közöttük, így a benti gépen – ahol jól működik a szinkronizáció – mindent kétszer fogok látni… míg az itthoni gépen – ahol amiatt a szutyok WDMC miatt nem működik jól a szinkronizáció – lesz amiből egyet, lesz, amiből kettőt.
Hát… egyik oldalon sem ez az, amit szeretnék.
Mi lenne, ha kihagynám a PDÁ-t? A benti gépen csak a munkahelyi dolgokat vezetném, az otthonin meg csak a privátot. Ezek külön fóliákon lennének – és mindenhol a két fóliát egymásra fektetve látnám. Nem rossz… de mi van a mobilitással? Ekkor ugyanis nem lesznek elérhetők az adatok sem a PDÁ-n, sem a neten. (Az MS megoldásnál sajnos nincs webfelület.)
Jó… akkor mi lenne, ha a PDÁ-t csak az egyikkel szinkronizálnám össze? Balhé. A PDA ugyanis mindig csak az első fóliát látja, az interneten keresztül bekonnektált calendart már nem.
Ez is kuka.

Maradt a PDA szinkron(1). Tabula rasa mellett.

A benti gépen lepucoltam az Activesync-et, de brutálisan. (Registry- és fájlszinten is.) Itthon a PDA kapott hideg resetet. Mielőtt bármit szinkronizáltam volna, lokálisan letöröltem mindkét asztali gépen minden felesleges bejegyzést. Az otthoni gépen szépen le is ment a szinkronizáció. A munkahelyi gépen még nem tudom… sajnos VPN-en keresztül nem lehet a PDÁ-t az USB-re csatlakoztatni.
Egyelőre marad a reménykedés. Ha működik, akkor sóhaj. Lehet újból az égetően sürgős dolgokkal foglalkozni. Ha nem… akkor marad az itthoni gépen a downgrade, Vistáról XP-re. Azért röhej… az egész internet arról hangos, hogy ezerrel jön az új Windows, a 7-es… én meg pont most indulok el az ellenkező irányba… azért, mert van egy számomra kiemelten fontos komponens, melyet a Vistában elböktek. A végleges W7-et meg nem bírom megvárni.

Ja, hogy miért fekszik a vérében a PDA, ha azt írtam, hogy rendbe lett téve rajta a szinkron?
Na, ez volt az éjszakai horror. Úgy hívják, hogy Opera Mini.
A hideg reset után ugyanis vissza kellett mindent telepíteni a cuccra. Alapvetően nem használok sok programot, volt rajta egy jelszótároló alkalmazás, egy Haali Reader, egy magyar billentyűzet, egy angol és egy német szótár, meg az iGO. Meg az Opera Mini.
Ezeket kellett volna visszaraknom.
Az OM-ig nem is volt semmi baj. Az ugye Java alapú – és ezen a vacak 2495b iPAQ-on ilyesmi nincs. Sőt. A Windows Mobile 5 alatt Midlet Manager sincs. (Ez biztosítja a Java VM-et.)
Ezzel indult be a hullámvasút.
El se hiszed, mennyi Midlet Manager van. A legtöbbjük fizetős, de van, amelyik ingyenes. Persze a legtöbbjük fel sem települ. Nem cifrázzák túl, egyszerűen csak közlik, hogy ‘setup was unsuccesful’. Végül az az egy-kettő, amely végre fel is megy, már nem működik: képtelen futtatni az Opera Minit.
Naív gondolat az is, hogy majd a PDÁ-ról böngészve telepítgetek ezt meg azt a netről… felejtsd el.
De vannak komplett csomagok is: lelkes emberek egybecsomagoltak egy garantáltan működő Midlet Managert, az Opera Minit, sőt, raktak mellé még Gmail klienst is. Nálam egyik sem működött.
Feltúrtam a HP oldalát, de két éve nem adtak ki semmi frissítést ehhez a készülékhez. Feltúrtam a Microsoft oldalát is, de csak óraátállításokat kezelő javítócsomagok voltak rajta. A legdurvább pofont a PDA gyári telepítőcédéjétől kaptam: a telepítőalkalmazás el sem indult, mert azt mondta, hogy neki minimum Windows 2000 vagy XP kell, szóval legyek kedves, upgradeljek. A 64 bites Vistáról.
Az ilyen faszkalap fejlesztőket tudnám stégtartó cölöpnek beverni a balatoni nádasba.

Nem borultam volna ki annyira, ha nem tudtam volna, hogy az első hideg reset előtt a PDÁ-n _volt_ Opera Mini. Többször is az mentett meg, amikor valami blogbejegyzést kellett gyorsan publikálnom. (Lsd. Barcelona.) De hogyan került rá, ha most egyszerűen képtelen vagyok Java VM-et varázsolni alá? Felfoghatatlan.

Természetesen mindegyik nekifutás úgy történt, hogy előtte hideg resetet nyomtam: máshogy ugyanis nem lehetett kipucolni a korábbi próbálkozásokat.

És most, hogy megint hajnal van, és itt vagyok, egy tömény szívásokkal átmúlatott nap után, romokkal körbevéve, legszívesebben fognám a tegnap hajnali csákányt, kimennék az udvarra, felvernék egy kisebb gödröt, meg egy nagyobbat és beléjük hajigálnám a PDÁ-t meg azt a nyomorult desktop gépet, rajta minden szívásom ősforrásával, azzal a kib@szott WDMC programmal… majd visszaszórnám a földet és sátáni kacagást hallatva taposnám meg, páros lábbal ugrálva rajta, nehogy a kutyák holnap kiássák.

Luddita. Az akarok lenni.

(1) Azért az erőfeszítések nem vesztek kárba. Most már megvan a koncepció, hogyan fog összeállni egy kényelmesen használható, családi közös naptár. Akár a Google, akár az MS megoldás jó lehet.

20 Comments

 1. Jozsi,
  emlekezetbol irom, de egy ideje a WM-ekben a Connections alatt van egy az USB szinkront erinto csekbox (vmi advance USB kepesseg bekapcsolasa), amit javasolni szoktak kikapcsolni, ha vannak problemaink a WDMC-vel. ezt probaltad mar?

 2. Tamás, ez a beállítóablak olyan egyszerű, mint az ék. Ennyit látok csak:
  http://www.flickr.com/photos/jpetrenyi/3186811459/sizes/o/in/set-72057594134593910/
  Vagy van USB, vagy nincs.

 3. Illetve ha a handheldre gondoltál, azon még ennyi sincs. Ott csak annyit tudok állítani, hogy USB legyen a kapcsolat, vagy RNDIS.

 4. A pda-ra gondolok. A Connections / USB alatt van egy ilyen opcio. Azert nem tudom pontosan, mert a HD-n mar tobb minden idepasszolo dolog van, es mashogy is hivjak ezeket.
  Az viszont tuti, h a fenti vmi “Advanced USB feature” kikapcsolasat akkor ajanlottak ha gondunk van a szinkronizalassal.

 5. Ettől tartottam. A Connections alatt nincs olyanom, hogy USB. Meg máshol sem.

 6. “(Egy kicsit érezhető is a Google gondolkodásmód: ugye a postafiókban sincs törlési lehetőség, mert úgyis annyi helyünk van, hogy nem tudunk vele mit kezdeni.)”

  ? Simán tudsz bármilyen levelet törölni ha akarsz, más kérdés hogy nehéz telerakni egy gmail postafiókot :)

 7. Benéztem a postafiókomba. Igen, most már tényleg lehet. Utoljára, amikor webfelületről használtam, még igencsak körülményes volt.

 8. keriteni kell egy vistahoz passzolo PDA-t.

 9. Ezt a mondatot kerülgettem az egész cikkben. Nyilván megoldás lenne, de annál azért konzervatívabb vagyok.

 10. hokuszpk: azert az is adabszurdum mar, hogy gombhoz kell a kabatot venni, mert a kedves fejlesztok egy mokus eszkapacitasaval rendelkeznek. Nehogy mar egy evek ota jol mukodo PDA-t csak azert csereljen le az ember, mert kijott valami szutyok OS valami osszeganyolt szinkronizacios vacakkal, es nem men a dolog. Egy normalisabb PDA ird es mondd tobb mint 100 ezer forint, ami azert nem keves penz. Ehhez azert mar pofa kell a gyarto reszerol (OS es PDA gyarto egyarant).

  JoeP: Nem tudtam… Hidd el, en sajnalom a dolgot a legjobban, nekem eddig mukodott a dolog, igaz sokkal-sokkal kevesebb bejegyzessel, es nem is kategorizalok tul sokat. Kivanom, hogy a bajaid oldodjanak meg mihamarabb. Btw: azt meg tudnad mondani, mi a Live ID-s naptarszolgaltatas neve? Lehet megprobalnam…

 11. hrongyorgy: teccik nemteccik, ez van.
  “frissits, vegyel ujat, hasznald az elerheto legjobbat !”
  mindig elcsodalkozom rajta, amikor ms expertek keptelenek ( nem akarnak ) az ms fejevel gondolkodni :D)

  b verzio az, hogy az ms fejlesztok tenyleg amatorok, de ezt mar tizeve sem hitte el nekem senki.

 12. hokuszpk,

  Miért kellene az MS fejével gondolkodnom? Nagyon meg vagyok elégedve a magaméval is. :-)

  Egyébként létezik C verzió is. Az MS-nek vannak olyan termékei, melyeket egy adott időre ki kell adniuk, legyen akármilyen állapotban is. Sajnos ezek között van az Exchange 2007 is, meg a Vista is. Kiadják, aztán úgy képzelik, hogy menetközben majd csak kijavítgatják… a balhék meg úgyis elcsitulnak egyszer.

  Nem mennék bele, hogy ez mennyire praktikus, meg etikus… ez már nem az én szakmám. Ez már üzlet. De gondolom, nem akarnak úgy járni, mint a Duke Nukem.

 13. hrongyorgy,

  Nincs semmi baj, az ötlet maga jó volt. Tegnap este össze is mixeltük Google Calendar-ban a család naptárait – és végre tudok rendesen családi programokat tervezni. Már ezért is bőven megérte hozzászólnod. :-)

  meg tudnad mondani, mi a Live ID-s naptarszolgaltatas neve

  Ez egy nagyon modern, felhő alapú technológia. :-)
  Magyarul, kipublikálod a vakvilágba Outlookból a calendart. (Valami calendars.ofice.microsoft.com/pubcalstorage/GUID címre nyomul, de ez lényegtelen.) Ehhez kér egy live id-t. Aztán a másik helyen amikor bekonnektálod, megadod a nevet, ekkor megint kér egy live id-t… és ennyi. A weben nem tudod megtekinteni a naptárat.

 14. Ehhez gépest a Google Calendar mondjuk nagyságrendekkel egyszerűbb. Modern, online technológia. Plusz küld sms-t is az eventekről, ingyen :)

 15. PDA: nekem az iGo kártya úgylátszik megadta magát. A frissítő szoftver lefutott, utána PDA-ba visszarakva a kártyát iGo nem indul. Többszöri ismétlés után bevillant a megoldás: chkdsk!!! Talált 5 megatonna keresztláncolt meg árva bejegyzést. Frissítés. Utána chkdsk, most csak 3 tonna rossz bejegyzés.

  Nagy nehezen működik a cucc, de az iGo-ban eltűntek a kicsinyítő/nagyító/döntő ikonok a képernyő bal oldaláról…

 16. “Kiadják, aztán úgy képzelik, hogy menetközben majd csak kijavítgatják… a balhék meg úgyis elcsitulnak egyszer.”

  na ugye megy ez az ms fele gondolkodasmod :D)
  mar 20 eve ezt jatsszak.

  amugymeg ez a ‘C’ verzio nem letezik, a vistanal vegig azt hallgattuk, hogy a minoseg erdekeben 2 evnyi munkat kidobtak, ujrair(j|t)ak, es majd ha kesz lesz, kiadjak…
  vegul ugytunik megiscsak gyozott az ms alapfilozofia.

 17. a vistanal vegig azt hallgattuk, hogy a minoseg erdekeben 2 evnyi munkat kidobtak, ujrair(j|t)ak, es majd ha kesz lesz, kiadjak…
  vegul ugytunik megiscsak gyozott az ms alapfilozofia.

  Nem, nem. Most gondold el, milyen lett volna, ha még azt a 2 évnyit sem írják újra. :-)

  De tény, a Time Release filozófiájú termékeknél ez van. Ami vigasztaló, az az, hogy nem mindegyik termék TR.

 18. annak a cegnek, aki valtig bizonygatja, hogy “ezmostaztan tenyleg nem TR lesz”, aztan megis ; na annak en mar semmit nem hiszek el.
  // az is mekkora gaz már, hogy ezt kell bizonyistenezni //

 19. Az a bizonyos beállítás, amire GT célozgat, a Start/Settings/System/USB to PC alatt leledzik és “Wnable advanced network functionality” névre hallgat.

 20. Lehet. Mindenesetre nekem nincs ilyen ikonom a Systemben. (WM5, a HP nem is ad ki hozzá WM6-ot.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *