Szagok, emlékek

Hoppá, most nézem, hogy ez az írás meg itt maradt a múlt hétről, aztán lassan meg okafogyottá válik. Márpedig írást nem dobunk ki.

———–…..———-
No, meg ez is. Ülök egy megbeszélésen, megy a beszéd, nagyjából figyelek is… amikor hirtelen rámtör egy szag… pontosabban az emléke.

Narancs és frissen faragott ceruza – azaz nyers fa és grafit.

Visszarepültem jó 35 évet az időben – de az évszak nagyjából stimmel. Gyerekkorban ilyenkor már karácsonyi készülődés volt – mégha az ádventet nem is ismertük. Én már akkoriban is rengeteget rajzoltam, meg szinezgettem is, koptak azok a ceruzák rendesen. (A faragógépet csak évekkel később hozta haza anyám a munkahelyéről.) Rotring? 19 évesen láttam először. (Töltőceruza… megvan még?)

A narancs pedig… az megint nem csak úgy volt. Akkoriban narancsot, banánt nem lehetett mindig kapni. Ha jött valamelyik boltba, akkor riadóláncként terjedt a hír és az emberek elmentek még a város másik végébe is érte. Annyira ritka és értékes volt, hogy egész egyszerűen nem létezett olyan, hogy egy ember egyedül evett volna meg egy narancsot. Még ma is lelkiismeretfurdalásom van, ha egyedül végzek eggyel – pedig ma már olcsóbb, mint az alma.
Nem is dobtuk ki egyből még a héját sem. Vagy csak úgy magában szórtuk rá a konvektorra, vagy kis tálba vizet és cukrot öntöttünk, abba áztattuk be és úgy tettük fel a fűtőtestre. Egy-két nap után a víznek enyhe narancsíze lett, a narancshéj meg tulajdonképpen kandírozódott – nem mellékesen pedig állandó enyhe narancsillat lengte be a szobát. Meg vízpára.

Ebből jött ki az említett szagkoktél… melyet már majdnem elfelejtettem.
———–…..———-

2 Comments

  1. Ja, ezeket és a hasonló dolgokat az “átkosból” néha elmesélem én is a trónörökösöknek, aztán csak néznek rám nagy kerek szemekkel, és mostmár csak ritkán kérdezik meg: “és neked milyen mobilod volt kicsi korodban??”

  2. milyen mobilom, milyen mobilom

    dobozos-drótos
    ala Öveges

    :)

    A Cavintont azért szedem, hogy tudjam miért szedem a viagrát ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading