Az élő pénz

Nem akarok túl sok időt vesztegetni a témára, hiszen minden média ezzel van tele – de szó nélkül sem tudok elmenni mellette.

Figyelem, mi folyik a világgazdaságban… és külön groteszk, hogyan jelenik meg ez a magyarban. Közben pedig ott bujkál agyam hátsó szegletében Mérő írása az élő – és evolválódó – pénzről.

Furcsa képzettársítások ugranak be.

Például megjelenik egy kép, ahol az országok legelésző antilopok (a magyar fajta ugye az Anti-lop), körülöttük a szavanna fűtengerében pedig ragadozóként leskelődnek a spekulánsok. Keresik, melyik a leggyengébb, a leginkább sebezhető állat. Senki nem vethet egy követ sem a ragadozókra, hiszen ők biztosítják, hogy tényleg csak az erősek, az egészségesek maradjanak fenn.
Köszönhetően f@szkalap politikusainknak, a mi országunk bizony ott biceg a csorda szélén. Itt ugyanis azt hiszik az emberek/politikusok, hogy mindent meg lehet tenni, semminek sincs semmilyen következménye. Nyugodtan el lehet lopni annak az antilopnak akár két lábát is, hiszen marad még kettő, azzal is el tud menni a forrásig. Nyugodtan rá lehet nevelni arra az antilopra akár tíz felesleges vízfejet is, úgy se használta semmire sem a hátát. Ha az antilopnak így is jó, miért ne.
Nos, az antilopnak természetesen nem jó így. De amíg nincs baj, addig nincs baj.

Csak most éppen baj van, a ragadozók csak kiszúrták, hogy mintha ez az antilop lábak terén kihívásokkal küszködne – melyet nem ellensúlyoz a vízfejek bősége.

Olvasom, hogy mindenfelé csodálkoznak politikusok, gazdasági szakemberek, hogy: “Jé? Hát miért támadják ezt az országot a spekulánsok? Hiszen ez egy atomstabil gazdaság!
Hmm… ennyire hülyék lennének a spekulánsok? Kétlem. Fals információik lennének és az ország sokkal erősebb, mint gondolnák? Lehet.
Bár én azért elgondolkodnék azon, hogy miért támadják meg az országot, most már menetrendszerűen háromévente a ragadozók… dacára annak, hogy eddig egyik támadás sem jött be.

9 thoughts on “Az élő pénz

 1. JoeP ezt hogy – “Olvasom, hogy mindenfelé csodálkoznak politikusok, gazdasági szakemberek, hogy: “Jé? Hát miért támadják ezt az országot a spekulánsok? Hiszen ez egy atomstabil gazdaság!”- hol olvasod ,ki mondja? A BEINDULTUNK baromságra gondolsz?

 2. A BEINDULTUNK baromságra gondolsz?

  Ezt régebben úgy mondták, hogy le vagy maradva egy brossúrával. :-)

  Ha olvasod a sajtót – és már egyre több lap hírei érhetők el rss-ben (ecoline, figyelő, hvg pl) – akkor láthatod, hogy ez a tipikus pénzügyi tanácsadói reakció a héten történtekre: “Magyarország szilárd, a bankrendszerünk bedönthetetlen, mi nem olyanok vagyunk mint Izland”.
  Közben meg a spekulánsok verik széklábbal az ajtókat, megállás nélkül.

 3. :) Viszont ezek nem ugyanazt jelentik “atomstabil gazdaság” és “bankrendszerünk bedönthetetlen”.Tehát ha gazdaság akkor a hattyús vicc ha bankrendszer akkor no comment. :)

 4. Ize, en nem vagyok egy penzugyi-politikai zseni, igy erdeklodnek: A bankrendszernek meg a gazdasagnak tenyleg nincs koze egymashoz, vagy csak errol elfelejtkezunk?

  Szereny meglatasom szerint egyik sem letezhet a masik tonkremenetele utan “atomstabilan” vagy eppen “bedonthetetlenul”. De adja eg, hogy en tevedjek.

 5. Egyébként jogos a gazdaság és a bankrendszer finom megkülönböztetése – hiszen Izlandon is az okozta a legfőbb bajt, hogy az állam gazdasága 67%-ban a bankrendszerből állt.
  Ettől függetlenül a fenti szövegben direkt használtam a gazdaság kifejezést, hiszen a hisztinek része a részvénypiac is, mely elméletileg a gazdaságot méri. Elméletileg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *