Evolúció

Úgy elgondolkodtam: miért nem létezik olyan bogár, amelyiknek van egy hegyes kitinkinövése a hátán?

Jelenleg egy bogár számára kész katasztrófa, ha valamiért a hátára fordul. Hosszú percekig, sőt, hosszú tíz percekig védtelen lesz, amíg azzal küzd, hogy visszaforduljon. Az nyilvánvaló, hogy ez a formából adódó konstrukciós hiba, melyet egy kis tüskével korrigálni lehetne.

De mégsincs ilyen bogár. Pedig szvsz komoly evolúciós előnnyel rendelkezne.

ps:
Az megvan mindenkinek, amikor egy Pratchett regényben egy varázsló felveti az Evolúció Istenének, hogy lehet, hogy létezik még egy Evolúció Istene és csak a jobbik fog fennmaradni? Az a hirtelen döbbenet,az az ijedt felháborodás…

12 thoughts on “Evolúció

  1. Mondhatni, nice try. De meglehetősen instabilnak tűnik, feldobja magát a levegőbe, aztán esik, ahogy esik. Amit én mondok, az sokkal egyszerűbb és csak arra szolgálna, hogy kimozdítsa a háton fekvő egyensúlyi helyzetből.

  2. De a tüskével meg beakadna. Ha pl. csótány lennék, inkább hajtanék arra, hogy minél kisebb helyre beférjek, mintsemhogy a hátonpörgésből egyszerűen jöjjek vissza. Én laktam sűrűncsótányos lakásban, villanykapcsoláskor rengeteg csótány slisszolt mindenfelé, egy sem küzdött azzal, hogy éppen hasra forduljon.

  3. Mert külön szervet jelent, amit a jelek szerint nem éri meg fenntartani ilyen esetszámra. Vagy ez nekik nem probléma, ha annyira sürgős lenne nekik a hasrafordulás, már kitaláltak volna valamit, mondjuk jobban hátrahajlítható külső szárnyat, vagy hátonfekvésből földre érő kapaszkodólábat.

    Van nemtom, hatvankétmilliárd krumplibogár, szerintem ebből a hátról hasrafordulási lassúság miatt megdöglik százezer, másik kétmilliárdot meg a fecskék eszik meg, szóval nem issue, bennünk sincs fémrúd, pedig milyen jól jönne, amikor belénk basz a villám.

  4. Ahem. Akkor szegény Szabó Rozália még mindig élne.

    De végülis, logikus. Nem csak ésszel lehet győzni, hanem túlerővel is. (Ettől függetlenül eltapostam a budin a pincebogarat, mely ezt az egész írást indukálta.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *