Ütjük egymást, rendesen

Felment a printer driver. 1:0
Nem ment fel a szkenner driver. 1:1
Felment az Activecard driver. 2:1
Nem működik a hordozható USB vinyó. 2:2

Na, ez utóbbi nagyon fáj. Az ember azt gondolná, ez nem egy rakétahajtómű, ilyesmi egy szerveren is előfordulhat, hogy rádugunk egy USB meghajtót. Hát, nem. Ott kezdődik, hogy már a BIOS sem látta. :-O Aztán amikor nem direktben dugtam be az USB aljzatba, hanem egy USB hubon keresztül, akkor már legalább a BIOS-ban megjelent. Pontosítok: a windows device managerben is megjelent. Csak éppen közölte, hogy a hordozón lévő fájlformátum: raw. Mondanom sem kell, átdugva egy XP-re, gyönyörűen látszik az ntfs partíció. El lehet még játszani a BIOS-ban azzal, hogy mi legyen: ha pl. auto állapotban hagyom ezt a kapcsolót, akkor floppynak látszódik. Valószínűleg ekkor csak a fat32 partíció jöhetne szóba. Viszont hiába állítom hdd módba, akkor is raw marad a windows számára. Apró pikantéria, hogy ezen a vinyón vannak a korábbi gépről lementett cuccok. Ha vissza akarom tölteni, jól körbe kell majd járatnom a hálózaton azt a sok gigabájtot.

Amitől viszont elkedvetlenedtem, az az oprendszer fellazulása. Teljesen kiszámíthatatlanul abszolút hülyén viselkedik – márpedig ha van valami, amit nagyon utálok az informatikában, az a sztochasztikus viselkedés. (Oké, kíméljetek meg az ‘akkor minek mentél el Windows adminnak?’ kérdésektől. :)
Nyitóképernyő, login ablak. Beadom a usernevet, jelszót, elindul a profilbetöltés… majd újra feljön a login ablak. Volt olyan, hogy ezen továbblépve megint csak a loginablakkal találkoztam. (A jelszó jó, hiszen elkezd bejönni a profil.) Aztán szintén kiszámíthatatlanul olyat csínál, hogy a D: partíció írásvédett lesz. Meglehetősen röhejes látvány. Restart… aztán megjavul. Arról, hogy 3 service, melyek tegnap még lelkesen mentek, ma már el sem indulnak, nem is ejtek szót. (Valami ATI hotkey parser, a smartcard meg a perfmon szolgáltalások.) Gyűröm még, persze… de olyan ez, mint amikor hazahozza valaki az új autót a kereskedésből és már ezen az úton is előjönnek az elektronika kontakthibái. Legalább egy picit érezhettem volna, hogy valami szépen, olajozottan muzsikál.

This entry was posted in IT.

17 thoughts on “Ütjük egymást, rendesen

 1. Ezt a “login után elindul a betöltés és hirtelen vissza a loginra” dolgot csinálta tavasszal az XP-m is. Sosem derült ki, mi volt a baja, mert ennél sokkal kisebb gebaszok után is vagy azonnal újrahúzom, vagy visszaállítom valamelyik lezsírozott állapotot image-ből, és ezúttal is így tettem (kb. egy hét után). Szóval ez nem egyedi eset, a “levegőben van”, ami téged nyilván nem boldogít. Tekintve, hogy az előző 5 évben sosem láttam ilyet, arra gyanakszom, hogy valamelyik Windows-frissítés okozhatja a csillagok megfelelő állása mellett…

 2. Még egy: az ATI Hotkey Parser az ATI drivernek az a része, ami megpróbál ráülni a Alt+Ctrl+C-re, abból a célból, hogy így *instant* el tudd érni a foschtaliga Control Centert. Jellemző, hogy annyira trágya mód van megírva, hogy a gépek nagy részén nem működik. Ahol viszont igen, ott elég jó nagy zűröket tud okozni, lévén az AltGr+C is Alt+Ctrl+C. Driver-telepítés után az összes ATI service-t azonnal tiltom ki a fenébe. Egyik sem kell ahhoz, hogy a driver működjön. Mondom ezt úgy, hogy én elég aktívan játszom ezen a konfigon.

 3. Lehet, hogy röhögni fogsz, de szerintem szimplán rossz sorrendben telepítettél valami hardvert, de ne kérdezd, melyiket. (Nem viccelek: kolleganő Vaio notebookjára 1 azaz egy darab sorrendben kell felpakolni a drivereket, egyébként félúttól a sztochasztikus jeleneteké a terep. Persze notebook és asztali gép nem ugyanaz – de szerver és notesz már közelebb van egymáshoz, ami a komplikációk lehetőségét illeti.)

 4. Ahogy caleb mondja…: lemezkezelő… :) Szerveren nem plug & play a diszk hozzáadás…
  (igaz, azt hiszem csak egyszer kell megcsinálni, amíg a signature fel nem kerül… utána már plug&play…)

 5. Na, a tápegység volt, amin nagyon elgondolkodtam az éjszaka. Ugyanis eléggé köhögve indul a gép, volt olyan is – igaz, csak egyszer – hogy indulás közben újrabootolt.
  De most 450W-os van benne. Létezik, hogy ez kevés? (Semmi extra ventillátor, egy p5b alaplap, egy dual core celeron proci, egy ide vinyó, egy ide dvd író meg 8 GB RAM. Ja, meg vagy 7-8 USB kütyü, de nagy részük saját táppal. Ennyit el kellene tudnia vinni 450W-nak, szvsz.)

 6. Hat ezert biztos meg fognak kovezni, de a Codegen annyira nem rossz. Persze, nem is a legjobb marka, de a Mercury meg hasonlo oborzalmakhoz viszonyitva jobb. Szerintem nem tapgond ez. Az az igazsag, hogy amikor meg ifju voltam, es boho, nekem is volt egy ropke par hetem, amikor a 2003-at asztali rendszerkent ohajtottam hasznalni, viszonylag keves sikerrel. Nem igazan erre van kitalalva.

 7. “Na, a tápegység volt, amin nagyon elgondolkodtam az éjszaka. Ugyanis eléggé köhögve indul a gép, volt olyan is – igaz, csak egyszer – hogy indulás közben újrabootolt.
  De most 450W-os van benne. Létezik, hogy ez kevés? (Semmi extra ventillátor, egy p5b alaplap, egy dual core celeron proci, egy ide vinyó, egy ide dvd író meg 8 GB RAM. Ja, meg vagy 7-8 USB kütyü, de nagy részük saját táppal. Ennyit el kellene tudnia vinni 450W-nak, szvsz.)”

  lehetseges. ha mondjuk van mar 2 eves a codegen, akkor 90%
  Az valoszinu, hogy a kulso wincsidnek keves az a jelszint, ami a tobbi usb eszkoz utan jut neki. Mondjuk a dual core celeron szvsz elegge uj cucc, meg nemislattam olyat. Lehet, hogy az alaplap nem supportalja teljes mellszelesseggel, megneznem van-e hozza BIOSfrissites.

 8. A Vistával teljesen jól megy a külső vinyó, sőt, semmi nyekergés sincs bootoláskor. Szvsz nem a táp volt a bűnös.
  BIOS-ból a legfrissebb van fent, ezt meglehetősen hamar leellenőriztem.

 9. “A Vistával teljesen jól megy a külső vinyó, sőt, semmi nyekergés sincs bootoláskor. Szvsz nem a táp volt a bűnös”

  hm. a 2k3 nem ismer fel egy ntfs -t ? hm. hm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *