Come to daddy

Hallgattam rátok, előre menekültem. Egyben üzenem Takócának, hogy én is beleraktam a 8 GB RAM-ot és nekem sem volt vele semmi problémám. Miután tegnap átkapcsoltam azt a kapcsolót.
Szóval, osztottam, szoroztam… tényleg olcsó a RAM… MSDN-ből meg tudom szerezni otthonra a Windows Server 2003 Enterprise R2 SP2 erőgép operációs rendszert… miért is vacakoljak az XP-vel? Szkenner driver csak lesz hozzá, printer driver tuti, a tablet driver már neccesebb, de annyira nem lényeges. Videóeditálást, képfeldolgozást csak lehet a szerveren is végezni… mi kell még? Hát rengeteg virtuális gép, meg IIS, meg Camtasia… nadehát ezt a konfigot pont erre találták ki.
Oké, lehet, hogy most már a w2k8+hyper-v párosra kellett volna koncentrálnom… de én ezt a gépet használni akarom, nem kísérletezni vele.

No, szóval +4GB RAM rendel, beleszórtam a gépbe, felismerte, oprendszer felugrott. /pae, /3gb /nolowmem kapcsolók berohantak a boot.ini-be, aztán az utóbbi ki is rohant, mert nem tetszett, hogy csak 6GB lett a memória. (Aztán lehet, hogy ez a normális, de engem zavart.)

Persze nem én lettem volna, ha nem szopok pár órát a .net2.0/sp1 telepítgetéssel. Azt hittem, én rontottam el valamit, feltettem, leszedtem – ne tudd meg, milyen segédprogramokat sodort felém az internet. De nem jutottam előre, boot után mindig bejött egy .net hibaüzenet. Végül éjfél körül oldódott meg a helyzet, kiderült, hogy az ATI videókaresz felrakott egy Control Center alkalmazást. Egy olyat, melynek egyébként nincs w2k3 server verziója. Uninstall.

Azóta gyönyörű a gép. Tiszta oprencer, windowsupdate, eset smart security (teccik) … semmi alkalmazás, semmi felhasználó. Öröm nézni. És szerver. A platform, ahol sokkal otthonosabban mozgok, mint egy kliens oprencerben. Eddig jó.

8 Comments

  1. Amikor legutóbb tanulmányoztam az MSDN licencét, akkor egyértelműen az szerepelt benne, hogy az összes szerverlicenc kizárólag fejlesztés során történő tesztelés céljára használható, semmi “éles”, valódi üzleti szükségletet nem elégíthet ki. (Mindössze két licenc van benne, amely használható élesben, tetszőleges üzleti feladatra: egy Windows és egy Office.) Nyilván senki nem tart kalóznak, ha mégis megteszed, de azért jó tudni.

  2. Lehet, hogy csak én nem figyeltem eléggé, de megtörténhet, hogy erre a vasra 32 bites OS-t tettél?

  3. Semmi értelmét nem láttam, hogy 64 bitest rakjak fel. Csak szopnék az alkalmazásokkal meg a driverekkel.

  4. Na igen… kedves, hogy az x64-es Vista pl. fele akkora driver supporttal jön, mint a x86-os. Csak azért, mert egyes gyártók az épp kifutófélbe lévő hardverekhez már nem gyártanak 64 bites drivert. A 32-est a 64 bites Vista meg szeretkezik felismerni.

  5. Az milyen, hogy a világon a grafikuskártya-gyártás teljesen kétpólusúvá vált, de egyik cég sem képes normális drivereket írni a saját hardvereihez? Az NVIDIA vistás szenvedéséről csak olvasok, de az ATI Catalyst Control Centerétől konkrétan lábrázást kapok. Nem is telepítek már jó ideje ilyen szutykot a gépemre.

    Fostaliga-Szánalomhegy vasúti megálló.

  6. friss-meleg, egy hetes:
    Hyper-V Release Candidate 1 update for Windows Server 2008
    http://support.microsoft.com/?kbid=950049

  7. El se hiszem! Része lettem egy postnak :)) már megérte! Egyébként bocsánat, elöbb kommenteltem, mint ahogy a post végére értem volna…

    Még azt üzend meg kérlek, hogy amit írtam emailben fotó retus ügyben végül is: tetszett/nem tetszett/feleslegesnek találtad

  8. Egyik sem. :-) Jelenleg megint olyan állapotban vagyok, hogy legszívesebben klónoznám magam. Átfutottam a képeket, de túl sok időm nem volt rájuk. Prioritásban meg eléggé hátul van.
    Ha lesz időm alaposan átnézni, majd jelentkezem. El ne felejtsd, mit is csináltál pontosan. :-))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading