Gary

Mostanában a Larson összest olvasgatom, amint van pár percem. Rendkívül motiváló. No, nem mint rajzoló embert, hanem mint általában alkotó típusú embert.
Mire gondolok? Gary Larson 14 éven keresztül volt szindikalizált karikaturista. 14 év. Minden napra egy rajz. Ha azt mondom, hogy a Larson rajzok _átlagosan_ nem túl ütősek, akkor még finom voltam. A rajzok 30%-a jó, 60%-a gyenge vagy érthetetlen vagy egyszerűen rossz… de az a maradék 10%… az térdrekényszerítően zseniális. Ez az a 10%, amely miatt az egész világ zseniális krapeknak tartja Gary-t, ez az a 10%, amely miatt karikaturisták ezrei próbálják utánozni a stílusát, a témáit. Ezektől lett, az, aki.
Mi ebben a motiváló? Az, hogy az ember tudja, hogy csinálni kell. Még akkor is, ha ami éppen kijött a kéz alól, elég vacakocska lett. Meg kell nézni, el kell gondolkodni, miért nem lett olyan jó… és tovább csinálni. Az utókor úgyis csak a zseniális 10% alapján fog megítélni.

ps.
Zolinak: Tudtad, hogy annak a rajznak van egy másik változata is, macskával? Csak éppen a macska szövegbuborékja üres: még a nevet sem hajlandó elfogadni az embertől.

7 Comments

  1. Szia! A macskásat nem ismertem. Nekem csak a “Ginger bla-bla Ginger bla-bla” volt meg. A százalékkal egyetértek. Viszont az a néhány tényleg nagyon ott van.

    Mostanában a Wulffmorgenthalert fizettem elő a Tapestry-ről. Abban is van néhány elég jó, pl ezek itt: http://www.wulffmorgenthaler.com/Wallpapers.aspx

    Viszont Gary-ra visszatérve. Nagyon keresem azt a rajzát, amikor Tarzan a liánokon röpdös Jane felé és közben próbálgatja, hogy mit fog mondani. Vmi ilyesmi a szöveg: “Let me introduce myself: I am Tarzan, the king of the jungle. No that’s too pathetic.” stb. stb. És amikor megérkezik: “Me tarzan, you Jane. Shit.” Ez megvan Neked?

  2. Itt nézted már?
    http://www.funpic.hu/hu.gallery.php?id=10&s=dd&p=1

    Wulff és Morgenthaler szintén kedvencek, az első két albumuk papíron is megvan a polcomon.

  3. Egyébként tudod mi még ennek a rajznak a különlegessége? Hogy látszik a nő szeme. Eddig durván sokezer Larson rajzot néztem át – és ezen kívül csak még egyre emlékszem, ahol a nő nem visel napszemüveget.

  4. Ezek meg itt http://www.wulffmorgenthaler.com/strip.aspx?id=343ba10f-4dd6-441a-a742-2b68855d3762 elrontották a teniszpálya csíkjait! Az adogatóudvar belül van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading