Diurnus

Most éppen elsült a keze.

Jobboldalon ma még csak duzzasztják a bosszúálló dühöket. A jobboldali értelmiség művelt, széleskörűen tájékozott része pontosan tudja, hogy milyen ócska dumák, gúnyrajzok, hamis adatok működnek a közhiedelemben. Aki ezekben szentül hisz, az jóhiszeműen tombol: azt hiszi, hogy mindenben súlyos, sérelmes igaza van. S amíg nem lesz tájékozottabb, felvilágosultabb a jobboldali tüntető, a politikai tragédia csak súlyosbodhat. A rendőrség kordában tarthat mindenkit, de nem győzhet meg senkit.

2 Comments


  1. Azokról, akiknek igazuk van

    Nagyon kell vigyázni azokra az emberekre, akiknek igazuk van. Például, nagy méltánytalanság, galádság sújtotta őket: elrabolták munkájuk gyümölcsét, szabadságukat, megölték kedvesüket, s mindezt jogtalanul cselekedték mohó, vagy aljas vagy kegyetlen emberek. Ezeknek az embereknek igazuk van, s úgy járnak a világban, mint a lángoló fáklya, vörhenyes vésztüzet hordoznak körül, a maguk kétségtelen igazságát. S kárpótlást akarnak, vagy bosszút akarnak, s néha maguk sem tudják, mit is akarnak? – csak történjen valami… Ezek a szerencsétlenek nagyon veszélyesek, mert igazuk van; minden ember veszélyes, akinek igaza van és tudja ezt.

    A gyakorlatban csak a bűntudatos emberekkel lehet megvalósítani az együttélést, azokkal, akik rossz fát is tettek a tűzre, így vagy úgy, s ezt tudják. Ezekkel lehet működtetni a társadalmakat. A megsértettek, s azok, akiknek feltétlenül igazuk van, rosszabbak, mint az egykönyvű emberek. Mert ezeknek csak egy igazságuk van, s azt akarják, hogy az egész világ ezt az egyetlen igazságot, az ő méltatlan szenvedéseik igazságát szolgálja. Értelmi és érzelmi érvekkel egyáltalán nem lehet közeledni hozzájuk. Meg kell várni, amíg az idő kiszívja lelkükből az első fájdalom kígyómérgét. Akkor megnyugosznak. S egy napon ráeszmélnek, hogy ők, az igaztalanul üldözöttek és megkínzottak, igen, ők is felelősek mindazért, ami történt. Mindenki felelős azért, ami történik vele. Akkor vigasztald őket; ne előbb.

    Márai Sándor: Füveskönyv

    Ez jutott eszembe. Annyit tennék hozzá, hogy különösen veszélyesek azok, akik – mert egy dologban igazuk van – azt hiszik, hogy mindenben igazuk van…

  2. És talán a legveszélyesebbek azok, akik szítják ezeket az indulatokat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading