Triviális jelszó

Az. A büdös francokat.

Olyan dühös vagyok, hogy a méregtől alig látok. Ha azt mondom, percre ki vannak számolva a napjaim, akkor még óvatosan fogalmaztam. Erre sokadszor szaladok bele ugyanabba a pofonba, ráadásul egyre nagyobbakba.

Kezdődött azzal, hogy barom voltam. Aztán folytatódott ott, hogy megint. Tanultam az esetből és a harmadjára felépített virtuális környezetben mindenhol ugyanazt a jelszót adtam meg, azt pedig felírtam a féltve őrzött jelszó adatbázisomba.
Nem is volt semmi baj, szaporodtak szépen a virtuális gépek, ment minden rendben.
Egészen az ünnepek előttig. December 15-én szabira mentem és csak január 3-án mentem vissza. Pont mielőtt elindultam volna, egy kollégám jelezte, hogy amíg nem vagyok, használná a tesztgépet. Semmi gond, átírtam a lokál admin jelszavát valami triviálisra, ezt szóban közöltem vele – aztán elmentem szabira. Most kellene a gép – és igen, megint beszoptam. A megváltoztatott jelszót nem írtam fel, a kollégámnak végül nem kellett a gép, így a jelszót sem jegyezte meg – én pedig hiába próbáltam ki a triviális jelszó mind a 27 változatát, egyikkel sem jutottam be.

Egyszerűen hihetetlen. Nem elég, hogy ott farok voltam, hogy nem új felhasználót hoztam létre a kollégámnak és hagytam volna békén az eredeti admint – de hogy ennyi pórul járás után sem véstem még mélyen az agyamba, hogy _triviális jelszó nem létezik_ – ez egyszerűen érthetetlen.
Mint ahogy az is, hogy habár több, mint száz géppel állok munkakapcsolatban, de az ezekhez tartozó 10-15 meglehetősen bonyolult jelszó közül soha nem felejtettem el még egyet sem. Na jó, 3 hetes szabadság után néha gondolkodnom kell egy cseppet, de nagyon ritkán kell belenéznem az adatbázisomba. Csak és kizárólag a virtuális rendszereket hostoló gépek – triviálisan egyszerű – jelszavait szoktam elfelejteni. Azt, amely után nem egy gépet kell újrahúzni, hanem az egész tesztkörnyezetet.

(Megjegyzem, most talán annyira nem tragikus a helyzet. A virtuális gépek jelszavait nem írtam át, így elég, ha valahogy eljutok az image fájlokig. Ahhoz meg elegendő, ha mellételepítek a meglévő mellé egy másik oprendszert. Csak hát, az idő… )

This entry was posted in IT.

11 thoughts on “Triviális jelszó

  1. Azért ezt nem. Nálam a tesztrendszer egy olyan host, amelyen hemzsegnek a virtuális gépek: w2k3 AD+E23k org, W2k3 AD+E2k7 org, tesztkliens, ilyen cluster, olyan cluster… ezek fixen lógnak a céghálón. Ez nem olyan teszt, hogy lemegy egy vizsgálat, aztán gyalu. A magam részéről meg azt preferálom, ha a teszt során én cseszem szét a rendszert, nem egy hivatlan versenyző.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *