RSS olvasók

Hamurabi és TankoP után én is leteszem a kétcentesemet – bár nem ez az első alkalom (lsd itt).
Na szóval, miután a Sage megőrjített a nonszensz frissítési algoritmusával, visszatértem Bandi bához. Rövid egymásratalálás volt, mert elkövette azt a súlyos hibát, hogy a délelőtti blogbejegyzésemet még délután sem mutatta, hiába nyomtam a refresht, mint süket a csengőt. Az ilyesmire márpedig kényes vagyok – nekem egy rss reader legyen percrekész. Meg mutassa, amit kiizzadtam magamból.
A létező legprimitívebb algoritmust követtem: megkérdeztem guglit, mit szólna ahhoz, hogy free rss reader? Erre kiadta a http://www.rssreader.com oldalt, ahonnan le lehet tölteni egy ingyenes progit, a változatosság kedvéért rssreader néven. A világ időnként egyszerű.
Éppen ezt tesztelgettem, amikor a zokszigénen egy hozzászólás betette a bogarat a fülembe. Azt mondta az illető, hogy minek kinlódunk itt rss reader alkalmazásokkal, ott van a jó öreg Bloglines. Szerény véleményem szerint a Bloglines ugyan egy összetákolt használhatatlan vacak, de nem ő az egyedüli online játékos a pályán és pl. a Newsgator első ránézésre nem tűnik rossznak. Az online olvasás eleve eliminálja az ‘itt olvasok, ott legyen olvasott’ problémát, illetve kihúzza a méregfogát az export/import rémálomnak – tehát megér egy kört a szétnézés. (Gyönyörű képzavar – és még csak szándékos sem volt.:-)
Hogy ne legyen egyszerű a helyzet, TankoP is talált magának egy befutót, az Omeát. Nosza, letöltöttem ezt is, legyen tisztességes a verseny.

Közbevetés: Kimentem a konyhába sörért és megütötte a fülem egy ‘legyen ön is liliomos’ kérdés: melyik téren találkozik a három metróvonal: Deák, Lehel?
Te jó ég…, már ennyire nehéz játékost szerezni?

Akkor elöljáróban tisztázzuk, mit várok el egy rss readertől. Nem vagyok nagyon igényes, a tapasztalataim már leszoktattak róla. Igazából azt szeretném, ha össze tudnék állítani magamnak egy olyan újságot, amelyikben csak és kizárólag engem érdeklő hírek vannak. És ez az újság mondjuk óránként frissüljön. A sebessége, erőforrásigénye nem érdekel – persze értelmes határokon belül. Másodlagos elvárásom az, hogy legyen egy normális import/export felülete: ha ráfutok egy linkre a böngészőben, akkor gyorsan be tudjam rakni a feedek közé; és a feedek listáját könnyen át tudjam vinni egy másik gépen lévő olvasóba.

Nos, nézzük a versenyzőket.

1. Firefox + kiterjesztések (Sage + Feedview)
Azért, mert rosszul tudja a kötegelt frissítést, kidobni még nem kell. A bookmark integráció nagyon nagy előny. Ha napközben csak úgy eszembe jut, hogy benézzek Kathy Sierrához, akkor ez a leggyorsabb út. Erre tökéletes. Emellett nagyon jó az a funkciója, hogy a jobb alsó sarokban kijelzi, hogy egy weboldalnak van-e feedje. Ha van, akkor egyből képes is felvenni – márpedig innen viszonylag egyszerűen kinyerhető a feed url-je.
Opml-ben át tudja venni az rss readertől az aktuális feedeket, de az export funkciója béna: nem teszi bele a fájlba a htmlUrl tagot. Ezt pl. a következő versenyző nem képes elviselni.

2. Newsgator
A jellegéből következő pozitívumok mellett csak rosszat tudok mondani róla.
– Opml import során átírta a feedek nevét. Én kényes vagyok arra, hogy _ne_ azon a néven jelenjenek meg a feedek az olvasómban, ahogyan azt készítője elgondolta. Ugyanis a legtöbb esetben a készítő erre a szempontra egyáltalán nem is gondolt. (Lásd Mivanvelem?) Ahol meg gondolt, az még gusztustalanabb: ilyenkor jönnek azok az ascii karakterek, melyek biztosítják a szerzőnek az első helyeket a sorban. Lényeg a lényeg, nálam a feedek a szerzőik nevével szerepelnek a listában és ez ki is kerül az opml-be. Akkor tessék már ezt figyelembe véve beolvasni azt a fájlt és nem lekérni az eredeti nevet. Vagy legyen opció.
– Bizonyos passzív idő után kiléptet. Értem én, hogy ezt kell csinálnia, de ez akkor is kényelmetlenség egy lokális alkalmazással szemben.
– Iszonyú körülményes olvasottá jelölni egyes cikkeket. Értelemszerűen nem mindig érek rá mindent elolvasni, időnként a hírcsatornákat (index, hvg) kihagyom. Na, ezekkel kínlódni kell. Viszont ha olvasottá nyilvánítottam egy foldert, nehéz visszakeresni egy régebbi írást.
– Új link felvevéséhez rengeteget kell császkálni a menüiben. Érzik a fiúk a bajt és próbálkoznak is. Ki lehet tenni a feedekkel rendelkező oldalakra egy newsgator scriptet (nálam is kint van), erre kattintva az olvasó be tudja tenni a saját Newsgator profiljába a linket. IE alá pedig le lehet tölteni egy .reg fájlt – ez kibővíti a jobbklatty menűt egy ‘Subscribe in Newsgator online service’ menüponttal. De ez csak ott működik, ahol a feed url-jét kép alá teszik. Emellett ki használ manapság IE-t?
– Single Point of Failure: ha valamiért nem érhető el a Newsgator, mehetek a sóhivatalba.
– A legdurvább: a Bandihoz hasonlóan ez sem vette észre egy órán belül, hogy írtam valamit. Ha ti így, akkor én is úgy: a továbbiakban csak blogroll generáláshoz használom.

3. Omea
Screenshot alapján igen jónak tűnt. Valamikor imádtam volna, az ingyenes változat egyszerre böngésző, newsreader és rss reader; a fizetős meg még a szemetet is leviszi. Élesben, bevallom nem kínoztam sokat, viszonylag hamar elegem lett belőle.
– Ott kezdődött, hogy nem tud új ablakot nyitni. Ha a tools/options-ban beállítom, hogy a linkre kattintáskor új ablak nyíljon, akkor nem fog nyílni semmi. Ha azonos ablakot állítok be, akkor megnyitja azonos ablakban az oldalt – de én utálom állandóan a ‘back’ gombot nyomkodni, ha folytatni akarom az olvasást. (Igen, el vagyok kényeztetve: a Bandi tab alapú megjelenítőkéje ilyen téren tökéletes volt.)
– Képtelen voltam ‘news’ nézetet kicsiholni belőle – tehát azt, hogy mutassa meg’ főcím+két mondat’ formában az utolsó egy óra termését.
– Feedenként csak kb. 20 cikket mutat. Állítani sem lehet. És ha engem valami régebbi cucc érdekel?
– Arra lőttem be, hogy óránként frissítsen; ehhez képest folyamatosan reszelt. És azt se mondanám, hogy olyan szerény volt: két órai használat során 51 MB adatállományt kapart össze magának, szemben az Rssreader több nap alatt összehozott 15 megájával.
– Sajnos az extráival sem igen tudtam mit kezdeni. Hiába importálta be a Favorites/Bookmark adatait, de csak az IE motort ismeri és böngészőnek bénácska. Értelmes news forrást meg nem ismerek.
– Beszéljünk a pozitív dolgokról is: ez a progi vette fel úgy opml-ből a feedeket, hogy megtartotta az elnevezéseket.

4. Rssreader
A végére hagytam, mert nekem ez jött be – de ez sem egy gáncs nélküli lovag.
Sebességét tekintve nem éreztem jelentős különbséget az Omegához képest, a gépet sem fogta le úgy, mint Bandibá… az én tűrési határomba belefér.
– Ez is csak IE motort ismer – de legalább meg tudja nyitni a kiválaszott oldalt új ablakban is. (Van rá külön linkje is.)
– Az opml importot ez is elcseszte.
– Egyszerű, mint az ék: csak rss olvasást tud.
– De a legeslegnagyobb előny: bármelyik folderre ráállva nagyon pontosan tudom szabályozni, hogy milyen cikkeket szeretnék ‘news’ nézetben látni. Ezzel több legyet is ütök egy csapásra:
– Meg tudom valósítani az óránként megjelenő személyes újságot, a legfelső nézeten szűrve.
– Megszűnik az ‘itt olvasott/ott olvasom’ probléma – csak arra kell emlékeznem, hogy mikor voltam utoljára belépve a másik gépen.
– A link import – a Sage támogatásával – elfogadható.
– Nem méricskéltem, de egy konkrét feed-nél időben egész sokáig vissza tud menni.
– A legidétlenebb tulajdonsága: észleli, ha egy írást megváltoztattak; az ilyeneket külön bejegyzésnek hozza.
Reszkessetek, mostantól látom a béta verziós beírásokat is.:-)

9 Comments

  1. Nekem az rss2email jön be:
    http://www.aaronsw.com/2002/rss2email/

    Ha egy hétig rá se nézek, akkor sem maradok le semmiről, a levelek ott várnak a szerveren.

  2. mar korabban is akartam mondani: vegigjartam en is ezt az utat, gyk. ugyanezekkel a szoftverekkel. a vege az lett h megvettem (kb. 6000 Ft) a FeedDemon 1.5-ot. tokeletes.


    udv/gt

  3. Blogroll témája: szépen vagyunk, Józsi, nem olvasod a lányom blogját…

  4. Mea maxima klumpa. Elsikkadhatott valahol.

  5. gt: Tökéletes?
    1 óra ismerkedés után:
    – Nekem van egy jól kialakult feed struktúrám. Ez exportálódik az opml-be is. Ennek ellenére a feeddemon az egészet beszórta egy chanelbe, struktúra nélkül.
    – Emellett mellérakott egy csomó beépített chanelt, melyekre a franc se volt kíváncsi. Nyilván ki lehet törölni ezt a rengeteg szemetet, legyártani a struktúrámnak megfelelő csatornákat és szétszórni a beimportált cuccot – de azért ez munka.
    – Nem találtam olyat, hogy egy teljes csatornából gyűjtse ki egy lapra az olvasatlan cikkeket. Én viszont erre az olvasási módra szoktam rá, ezt igénylem.
    – Nagyon béna húzás, hogy a jobb oldali böngészőablak _alul_ gördítősávos. Nem igaz, hogy nem tudták volna törni a szöveget.

  6. eti: oké, oké… de ebbe a magasságba már nem tudlak követni.:-) Én az rss olvasót használni akarom, nem megírni.

  7. 1. hat igen. nekem egy channelben van minden, nem tunt fel.
    2. emlekeim szerint az importnal ki lehet venni elore a default channeleket.
    3. ezt a munkat 1x kell megcsinalni, nekem szerencsem volt, mert szinte ezzel kezdtem anno (a trial 1.0-val) ergo nem kellett sokat dolgozni a hazon beluli frissiteseknel.
    4. no comment :)
    5. nalam nincs gorditosav. lehet h eleg nagy a felbontasom (1280*1024) plusz elrendeztem a masik ket frame-t, kihajigaltam a lenyegtelen oszlopokat, igy max. gaba naploja nem fer el, de az vmi szerveroldali dolog lehet, mer a tobbinel jo.

    sajna, soxor eljon az, h ha melyen hozzaszokunk egy szoftverhez, profi modon, csukott szemmel kezeljuk, marha nehez atszokni, anelkul h drasztikusan ne kelljen valtoztatni a human tenyezo :) hozzallasan, az igenyeken, stb. ritka h egybeesik a regi es az uj kornyezet. emiatt nem birok atszokni mar vagy 2 eve az outlook-ra. pedig kene, celszeru es indokolt is lenne par (fontos) szempontbol. neki is szoktam idonkent esni, aztan 2-3 nap utan mindig visszakullogok a mozillamhoz.
    mer annak ismerem a 300 billentyukombinaciojat, megvan a 3 eve hasznalt skinem, nincs elpazarolva 100 pixelnyi sav b*szott nagy “Levelek”, meg “Kedvenc mappak” sorokra, es nem sz*r es bohom nagy a mappak betutipusa es nem 50 pixellel beljebb kezdik teljesen feleslegesen minden almappa sora. es ez csak a vizualis kifogasaim egy apro toredeknyi resze volt, uff :)))


    udv/gt

  8. Közel annyi nálam is a felbontás (1280*960). A gördítősáv akkor jön be, ha rákattintok egy konkrét cikkre és az IE motor tölti be a lapot. (Van olyan oldal, hogy csak a baloldali linkoszlopot látom.)
    A szoftvermegszokásban teljesen igazad van. Éppen nemrég hülyézett le egy kollégám, mert meglátta, hogy még mindig a ‘copy con akarmi.txt’ paranccsal hozok létre szövegfájlt. Hiába, tudom, hogy van jobb kattintás/new/txt, de én máshogy szoktam meg.

  9. hat en ritkan kattintok duplan, inkabb copy/paste link, mert ilyen felablakban hosszu dolgot nem jo olvasni. az olyan megeroszakolt dolog. a rovid meg belefer.


    udv/gt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading